02-07-07

Summer of ’67 op Arte, een zomer lang!!

1601450,property=imageData

Televisie kan  boeiend zijn… Dat bewijst Arte al jaren met zijn thema-avonden en thema-  maanden. Buiten-gewone televisie waar je soms voor thuisblijft!! Met de jaren en dankzij  steeds grotere mogelijkheden van het net worden die thema’s steeds rijker gedocumenteerd.

De Rtbf werkt samen met Arte (heeft zelfs een eigen afsplitsing Arte-Belgique, gek genoeg niet in Vlaanderen te ontvangen….Waarom doet de vrt dat niet? Arte is toch een ontmoetingsplaats van de Latijnse cultuur en de Germaanse. Waarom geen samenwerking vanuit de VRT ?)

 

De themakeuze voor deze zomer op Arte is zeker een gelukkige want ze behandelt een boeiende periode  nl.1967, een tijd van verandering en protest.

 

Muzikaal wordt deze periode geïllustreerd door een 8tal uren muziek en documenten die je zomaar kan beluisteren (met intelligente, geschreven commentaar) via de arte-site    Muziek en ook grappige documenten die  niet zomaar te rapen valt op elke compilatie LP uit die tijd  Web Radio Spécial "Summer Of Love".

 

De eerste week van de 'summer of love'  zit overvol sixtiesgeluid en beelden. De eerste dag wordt overigens gepresenteerd door een ondertussen 40-jaar oudere Jane Birkin!!  

 

Hier het volledige thema-programma:

 http://www.arte.tv/fr/art-musique/summer__of__love/Les-pr...

 

Een pleiade aan mooie films die klassiekers werden.

Enkele uit het grote aanbod:

 

- The_Graduate

 (met een nog zeer jonge maar al goed acterende Dustin Hoffman)- een film die romantisch is en zich verzet tegen de platgetreden conventionele levenswijze. Zeer knappe eindscène)

 

- Alice's Restaurant

Film gemaakt rond Arlo Guthrie’s succeslied Alice’s Restaurant.

 

- Gimme Shelter

Verslag van het Stonesconcert in Altamont, het einde van het hippietijdperk. Concert toen getiraniseerd door een groep Hell’s Angels (zij waren ingehuurd voor ordehandhaving en hadden zo hun eigen methodes) Moord op James Meredith, gefilmd tijdens het optreden van de Stones. Filmbeelden die in de film achteraf nader bekeken worden door de Stones.

Altamont wordt gezien als het afsluiten van het hippietijdperk

 

-Jimi Hendrix at Monterey.

Documentaire en verslag van een nog jonge Pennebaker.

Over dit festival: http://en.wikipedia.org/wiki/Monterey_Pop_Festival

 

-Hair  (Milos Forman)

Knappe musical gefilmd toen zijn theatersucces al over was. Het theatersucces was ook deels doordat die enkele naaktscenes bevatte, toen nog gewaagd… Na het succesvan deze musical werd dat maatschapelijk meer geaccepteerd.  De film zelf  is een knap verslag van die tijd en geeft ook duidelijk het politieke aspect van die tijd weer: het protest tegen de oorlog in Vietnam. What are we doing there? Militaire dienst was toen nog verplicht voor elke jonge Amerikaanse man. (Nu: beroepssoldaten)

  

 Tommy

De klassieke rockopera van The Who.

 

Woodstock

 

Wie kent de film van dit festival aller festivals nog niet? De film kan telkens weer bekeken worden. Mooi tijdsdocument en ook gelukkige succesfilm. Het festival was een financiële flop omdat het een gratis festival werd.  De film hielp mee de schulden delgen.

 

Het wordt een mooie zomer op Arte !

23:04 Gepost door doeterniettoe in Muziek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sixties, woodstock, hair, gimme shelter |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.