26-06-07

Dwarsliggen of conformeren: Patty Hearst

We weten het, de wereldeconomie draait vierkant, moraal economie en milieu gaan in de 21ste eeuw  vaak niet samen, het land met de grootste schuldenberg heeft het militair voor het zeggen  en jij zit daar ergens en kijkt dit wereldcircus aan en weent zachtjes zonder het goed te beseffen…. (cfr Kafka, Auf der Gallerie )

 

The Symbionese Liberation Army raakt meer en meer in de vergetelheid en gelukkig maar denkt elkeen die zich conformeert  met de bestaande wereldorde. In de jaren zestig van vorige eeuw woei een nieuwe wind: men besefte dat je je doodeenvoudig niet kan neerleggen bij de bestaande situatie. Dat geldt nu nog alleen ben je intussen meer en meer gebonden aan je materialistische noden: een wagen- een eigen huis- een zekere toekomst- een zekerheid voor je nageslacht  dat alles maakt het leven  makkelijk, comfortabel en begerenswaard. Je leeft nu dus met een innerlijke gespletenheid in deze wereld van overvloed voor een minderheid. Hoe daar verder mee omgaan? Kies je resoluut voor de ‘ingezetenen’, het ‘gesettled zijn’, ‘het eigen belang’ m.a.w.  de  verdere uitbuiting van de rest van de wereld? Of zal  je je niet verzetten als je eigen positie in het gedrang komt, als een nieuwe ordening  zou opdagen waarin jij niet meer mee de eerste viool speelt?

Het probleem is dat elke vorm van idealisme (of noem het fundamentalisme) vaak een enorm fanatisme met zich meebrengt en tenslotte dus mijlen ver van het eigen ideaal blijft. Denk gewoon bvb. aan wat er met het communisme onder Stalin is gebeurd of vroeger nog hoe de Franse Revolutie ontaardde in bloederig fanatisme. Weg dan de broederlijkheid en de vrijheid ook al waren dat de idealen (luister naar Rondas van ………)

 

The Symbionese Liberation Army poogde in de jaren 70 dus de maatschappij te veranderen door het geld dat zij stalen van de rijken (de banken o.a.), terug te verdelen onder de armen.  Klinkt idealistisch al zal je zien dat niks zuiver is, sommigen werkten voor eigen gewin of gebruikten  dit argument gewoon om  keet te schoppen, want die nood had men toen toevallig.

 

The S.L.A. won enorm aan populariteit in de loop van haar acties. Het culmineerde met de kidnapping van de kleindochter van krantenmagnaat Randolph  Hearst, Patty Hearst.  Dit meisje werd gekidnapt en koos na een ‘herscholing’ (‘brainwashing’ zo je wil) resoluut voor de S.L.A. Ze brak met haar rijke (nu als corrupt bekeken) verleden en  nam de revolutionaire naam Tania  aan. Ze  deed mee aan  door de S.L.A. uitgevoerde  bankovervallen: ze werd duidelijk door de camera’s in banken gefotografeerd. Het ging  wel degelijk om beelden van de echte  Patty Hearst die haar revolutionaire vrienden dekte tijdens een overval…. Hier had je een rijkelui’s dochter en niet de minste die uit overtuiging mee banken roofde. Niet om haarzelf maar uit ‘idealisme’.

   

De knappe film over dit hele gebeuren “Guerrilla. The Taking of Patty Hearst” vind je jammer genoeg niet op het net, al is hij het bekijken meer dan waard. Het is een gevaarlijke film hij stelt namelijk je positie in vraag. Ga je maatschappijbevestigend leven of maatschappijkritisch en wat is de implicatie van die laatste levenswijze ? Neem je die implicatie erbij?

 

Hier de eerste 8 minuten van Guerrilla The Taking of Patty Hearst.

 

Guerrilla: The Taking of Patty Hearst - First 8 Minutes

http://www.ifilm.com/video/2656432

 

Toen de S.L.A. in de VS te populair werd met haar sociale acties werd steeds meer jacht gemaakt op de S.L.A. Tenslotte werd de groep ontdekt in een gebouw dat als bij toeval bij de belegering (door het traangas) in brand vloog en compleet uitbrandde, een belegering waarbij als bij ‘toeval’ alleen Patricia Hearst, Tania dus, overleefde… De andere leden van de S.LA. kwamen om in de brand.

 

Hier beelden van de shoot-out:

 

 

Guerrilla: The Taking of Patty Hearst - Shootout

http://www.ifilm.com/video/2656435

 

De S.L.A. ontsnapte dus aan een proces door dat de groep omkwam in een shoot out. Een betreurenswaardig feit vermits dit proces ook het proces van het sociaal beleid in de VS had kunnen worden. De VS telt miljoenen armen zonder ziekteverzekering en met een uitkering waar men niet mee rond kan komen…

Geen proces dus, niks moest dus in vraag worden gesteld, want de leden van de S.LA. kwamen ‘toevallig’ om. Patty Hearst als enige dus niet, zij nam haar vroeger identiteit terug aan, beweerde te zijn gehersenspoeld en nu gelukkig te zijn terug te zijn in haar oorspronkelijk milieu… Het geheel werd afgedaan als een uit de hand gelopen liefdesaffaire, niet als een ideologische keuze.

 

 

Hier de persconferentie van  Patty Hearst:

 

 

Guerrilla: The Taking of Patty Hearst - Patricia Hearst Press Conference

 

http://www.ifilm.com/video/2656436

 

All is well that ends well. Terroristen  dood en dat zonder vorm van proces, een proces dat het  proces van het sociale beleid van de VS had kunnen worden, en  rijkelui’s dochtertje Patty terug in eigen milieu….

 

http://www.ifilm.com/movie/13001

 

De VS was eens te meer aan een coup ontsnapt die de bestaande machtsverhoudingen aan het wankelen had kunnen brengen.

 

Wikipedia over het SLA:

 

 

23:48 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.