21-06-07

Michael Moore’s “Sicko” nu al op het net!!!

sicko_poster_2

Een ronduit schitterende, maatschappijkritische en waarschijnlijk ook maatschappij-veranderende film die nieuwe Moore. Ziek worden in de VS is voor vele Amerikanen een nachtmerrie. Voor de 15 miljoen onverzekerden in dit “rijkste land ter wereld “ alleszins, maar deze film gaat over die andere groep: de verzekerden. Ook voor hen is het een nachtmerrie vermits de healthcare insurance companies er alles aan doen om er zo mogelijk onderuit te komen met een formulier waarin staat dat je voor die behandeling geen vergoeding krijgt. Het is zelfs zo dat mensen die in zulke firma’s werken een premie krijgen als ze erin slagen een verzekerde-patiënt geen behandeling toe te kennen.  Ronduit kapitalistische ondernemingen zijn het dus die niet naar het welzijn van de patiënt kijken maar wel naar het welzijn van de eigen firma, het financiële welzijn.

 

Michael Moore toont het Amerikaanse systeem vanuit de patiënt en vanuit alle mogelijke beschikbare standpunten, toont ook het historisch ontstaan van dit systeem (met een knap historisch document met een gesprek van Nixon daarrond – toch makkelijk dat Nixon alles liet opnemen….). Hij toont ook verder in de film dat het anders kan, maakt zelfs een link met 9/11 en Guantanamo Bay.. Ronduit schitterend gestructureerd deze film, een film die overtuigt en waar de overheid verveeld zal mee zitten. Zeker wordt dit een opsteker  voor hem of haar (Hillary?) die tijdens de volgende presidentsverkiezing deze etterbuil grondig wil aanpakken. Je kan de stijl pamflettair  noemen maar de feiten liegen er niet om en aan de hand van de ziekteverzekering geeft Moore een beeld van een rauw kapitalisme dat niet voor mensen heeft gekozen maar voor winst. Een verplichte ‘sociale’ verzekering lijkt de voor de hand liggende oplossing.

 

Over Cannes heeft cinema.nl  een mooie site waarin Moore's inleiding op' Sicko' (((((((((((

(Media Player)

 

De film komt over een week nog maar uit in de VS en nu blijkt hij al op het net beschikbaar. De schitterende blog  Information Clearinghouse  stelt hem ter beschikking ik vermoed met (stilzwijgende?) toelating van Moore. Het lijkt me ook verstandig zo zal de film door een  nog groter aantal mensen gezien worden, wordt hij het gespreksonderwerp alom en daar is het Moore om te doen: de ziekteverzekering in de VS te kijk zetten zodat er voldoende druk komt om die te veranderen. Meesterlijk van hem. Je ziet de film uiteraard best op groot scherm al is deze versie (weliswaar zonder ondertitels) ook knap en meeslepend. En tegenhouden kan men de film nu zeker niet!

Het gaat Michael dus  duidelijk in de eerste plaats om de boodschap en niet om het geld dat die boodschap zal opbrengen. Dat is zo jammer aan Gore’s boodschap bvb die heeft ook iets te vertellen dat inzicht geeft maar die haalde  de film  al verscheidene keren van het net.   Is de boodschap dan ondergeschikt aan het gewin? Hier duidelijk niet.

 

Ben er zeker dat de film een succes wordt, ook in de zalen. Een film ook nuttig voor Europeanen, hij doet  inzien dat 'ons' ziekteverzekeringssysteem niet zo vanzelfsprekend is en dat we er met zorg mee moeten omgaan.

 

Danke Information Clearing House. Lees de enthousiaste  reacties op deze site…

 

 

Update 27/6/07: Intussen is ook de film niet zomaar te zien... Hij ging ook maar eind vorige week in de VS in première.

 

18:53 Gepost door doeterniettoe in Film | Permalink | Commentaren (0) | Tags: michael moore, sicko, cannes, ziekteverzekering |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.