20-06-07

Eigen berichtgeving objectief? Andere: subjectief?

Het is zeker mede een verdienste van Al jazeera International dat we hier ook een andere klok kunnen horen dan de Amerikaanse.. Het nieuws door de meeste Westerse media verspreid is te veel toegespitst op de VS en te weinig op de andere werelddelen. De feiten  vermeld door AJI zijn vaak wel niet door Al Jazeera zelf ontdekt maar krijgen wel dankzij deze zender de nodige aandacht, een grotere weerklank.

Zo zijn er de ‘cases’ van Jessica Lynch bvb en Pat Tillman twee soldaten die werden voorgesteld  als helden die vielen voor het vaderland  maar wiens verhaal gans anders is dan de door de Amerikaanse massamedia aanvankelijk gegeven versie, de versie die de pers te horen kreeg toen de Republikeinen de meerderheid hadden in het congres.

 

Steeds weer blijkt dat men graag liegt als dat een mooi verhaaltje kan opleveren. Als iemand door ‘friendly fire’ gedood wordt maakt men daar liever vijandig vuur van. Dat dikt de agressie tegenover de vijand aan. Wordt de leugen ontmaskerd dan zwijgt men liefst ….Kwestie van de eigen geloofwaardigheid bij de thuisbasis niet in het gedrang te brengen. En daarom is AJI noodzakelijk, democratie kan slechts werken als je geïnformeerd wordt…Het is veelzeggend dat in de VS Al Jazeera  moeilijk op de kabel komt. Ironisch voor een land dat 'freedom' zo sterk lijkt te propageren. Ook bij ons zit Al Jazeera  International nog niet op het Belgacom TV-aanbod. Een leemte die men hopelijk vlug goedmaakt.

 

Even volgende levensverhalen van Jessica Lynch en Pat Tillmann  meer belichten, verhalen waaruit blijkt dat nieuwsmanipulatie nog steeds actueel is.

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=eb3UYfXYFPo

 

 Het hele heldhaftige verhaal rond Jessica Lynch bleek achteraf een mythe opgebouwd om patriottische gevoelens op te wekken. Lees Wikipedia rond Jessica Lynch: http://nl.wikipedia.org/wiki/Jessica_Lynch  (Ned)

http://en.wikipedia.org/wiki/Jessica_Lynch (Eng)

 

 Hier een gesprek met Jessica Lynch nadat duidelijk werd dat men rond dit aardig  meisje een verhaal had uitgebouwd.

 

 

 

 

 

Ook rond Pat Tillman maakte men een mooi 'onwaar' patriottisch verhaal, een leugen: Wikipedia rond Pat Tillman http://en.wikipedia.org/wiki/Pat_Tillman

 

http://sports.espn.go.com/espn/eticket/story?page=tillman...

 

Hier een mooi filmpje van een scholier die nog zachtaardig blijft voor de eigen regering.

 

een scholier:

 

Het is ronduit schandalig dat een democratisch verkozen regime zo makkelijk ongestraft met leugens wegkan.

 

Al gaat het niet altijd even makkelijk. Herinner je deze degelijke vraag van een burger die Donald Rumsfeld een kritische vraag stelde en op wiens vraag geen degelijk antwoord kwam. Rumsfeld krijgt het hier moeilijk, kan niet overweg met de vraag maar heeft voldoende vriendjes  in de zaal die het hem niet moeilijk willen maken, in zijn gunst willen staan.Zij snellen hem met applausjes ter hulp.  Wat is de waarde van zulke mensen die meeheulen met hen die aan de macht zijn ook al misbruiken ze die macht? En hoe onmisbaar voor de democratie is die ene die het waagt door te vragen ....? Ik vrees dat de anderen die ene kritische spreker willen muilkorven...

De hele oorlog begon met een leugen en het is te makkelijk achteraf  te doen alsof men dat niet wist. Rumsfeld poogt hem even belachelijk te maken  De schrandere vraagsteller  is hier gelukkig alert genoeg de drogredenen die Rumsfeld keer op keer aanhaalt onmiddellijk te pareren.

Wat die burger doet is de taak van een goede journalist,uiteindelijk van elke wakkere burger, is een noodzaak in een democratie. Ook omwille van de democratie is een zender als Al Jazeera international noodzakelijk. Ook hier in België in het aanbod bij Belgacom.

 

19:25 Gepost door doeterniettoe in Irak | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toedekken, censuur, media, mythe |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.