12-06-07

Verkiezingen 07 in België.

Grote kans dat het Rooms- Blauw wordt (MR versloeg de PS in Wallonië)  met de SP in de oppositie.  Best zo voor de SP (dat levert in de toekomst meer stemmenwinst op dan weer een machtsdeelname), en wieweet steun van diezelfde SP vanuit de oppositie voor een mogelijke staatshervorming want dat willen alle Vlaamse partijen, al wil de een dat al méér dan de andere.

 

Dat de SP zo  veel verliest, hebben ze mede  te ‘danken’ aan Groen! dat wel 4 zetels haalt maar dat  kan je moeilijk een remonte noemen op een ogenblik dat de klimaatopwarming een zeer actueel thema is. Dom van Groen! niet met de SP in  kartel te zijn gegaan. Dom ook van de vroegere minister van leefmilieu Bruno Tobback (SP) telkens op de populaire trein te willen springen door op klimaatconferenties bvb een huisvrouw mee te nemen die in Nairobi vertelt dat ze "An inconvenient Truth" aan alle Belgische ministers heeft getoond. Daar kan je beter een ontwerp voor een eigen klimaatbeleid brengen en geen populisme bestemd voor België. Het is niet door op je hurken in een lagere school de kinderen te beluisteren dat je een beleid hebt. Dat is gewoon mikken op populariteit voor een draaiende camera. Groen doet verkeerd niet in kartel te gaan met de SP en verkijkt  van daaruit de kans een ‘klimaatminister’ te leveren die onderlegd is. Nu druipen  beide groepen bekaaid af… geen regeringsdeelname…

Waarom geen kartel ? Groen in Vlaanderen wordt zo niks.

 

De voorbije paarse regering heeft naast financiële oppoetsbeurten waarin velen  niet geloven (verkoop van het gemeenschappelijk patrimonium, eenmalige maatregelen, geen structurele, oogverblinding), ook een aantal pluspunten. Dankzij de afgelopen paarse regeringen werden sommige thema’s bespreekbaar die met een roomse deelname moeilijker liggen. Zo  kwam er het homohuwelijk en  een euthanasie-wetgeving. En zeer belangrijk dankzij paars aanvankelijk  geen engagement in de Amerikaanse Irak-oorlog. De oppositie betreurde dat  wat bewijst dat zij waarschijnlijk wel het Amerikaanse standpunt hadden aangenomen. Zij zwijgen daarover nu in alle toonaarden. Achteraf draaide ook paars bij en bakte zoete broodjes bij Bush. Want Halliburton rijfde ettelijke contracten binnen en  onze bedrijven konden tot hun spijt slechts toekijken. En het  Navo-hoofdkwartier kon  die met een te afwijzende Belgische houding wel in Brussel blijven? Zou bij evt weghalen van Navo-hoofdkwartier geen jobs verloren gaan? Dat verklaart het inbinden achteraf. Ideologie moet vaak wijken voor opportunisme.

 

De krantencommentaren na de verkiezing:

 

De Morgen:   Bont en blauw

De Standaard:  Het probleem van Leterme

GVA:  Het Leterme effect

Het Belang van Limburg:  Héél moeilijk

Het Laatste Nieuws: Het nieuwe koningskoppel.

Het Niewsblad: Gruzelementen

Het Volk: Niet op ruk naar rechts steken.

 

23:44 Gepost door doeterniettoe in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: belgie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.