16-05-07

Wordt Live Earth, het groot evenement op 7 juli a.s, méér dan een concert ?

 Woodstock achteraf….

 

 

Al Gore heeft een concert opgezet dat de mens meer bewust moet maken van de klimaatverandering. Tientallen grote namen treden op en wel op 8 verschillende locaties. Je  kan je de vraag stellen of dat uiteindelijk meer gaat opbrengen dan een aantal uren fun… Brengt zulk evenement je tot een dieper bewustzijn, tot een andere levenswijze? Het verstevigt wel het groepsgevoel en ook dat heb je nodig om iets te doen lukken, om globaal het roer om te kunnen gooien.  

Dat geldt zowel voor de  klimaataanpak, als de armoe in de wereld. Zulks vraagt een aanpak die langer duurt dan de duur van een concert, ook al is dat een mega-evenement van 24uur.  Ging de armoe niet drastisch verminderd zijn tegen 2015? En staan we niet intussen al enorm achter om dat punt nog te kunnen bereiken… Het concert is nu al jaren voorbij, is armoe geen “hot topic” meer?? Even een nieuw concert?

 

Gaat het nu anders zijn?  Even enkele optredens bekijken in een megashow ligt in het verlengde van het bestaande consumptiepatroon, steeds meer en grotere kicks, terwijl we juist de consumptie anders moeten  leren aanpakken. Consuminderen i.p.v. consumeren.

Zeker is dat als 2 miljard mensen deze uitzending zien dat aardig wat méér stroomverbruik veroorzaakt. Gaan we dat compenseren? Gaan we minder het vliegtuig nemen? Volgend jaar kan je al voor 10 dollar naar de VS? Ga je dat laten liggen als die mogelijkheid er is?

 En het vuil dat men op de acht verschillende locaties zal achterlaten, wat gebeurt daarmee? Of zijn we plots veranderd? Blijft alles “ecologisch verantwoord” achter?  Zullen we onszelf voor een keer overtreffen?

Zijn low-budget tickets naar de VS nu al online bestelbaar? Zijn we weg?   

 

Is Al Gore met Live Earth verkeerd bezig? Bob Geldof vindt van wel:

‘Ik hoop dat de concerten een succes worden, maar het zit me dwars dat ze geen duidelijk einddoel hebben. Met Live Aid hadden we dat wel, we zamelden geld in waarmee we mensen in leven konden houden. Live Earth wil mensen bewust maken van het broeikaseffect, maar we’re all fucking concious of global warming. Ik zou dit alleen organiseren als ik op het podium keiharde milieumaatregelen kon aankondigen van de Amerikaans presidentskandidaten, het congres of grote bedrijven. Die hebben ze niet. Daarmee is dit gewoon een groot popconcert, ofwel de zoveelste keer dat bijvoorbeeld Madonna of Coldplay op een podium staan. Unless you have a point, there is no point. De point is niet dat Al Gore weer een fucking speech houdt.’

http://www.volkskrant.nl/buitenland/article424793.ece/Bob_Geldof_Al_Gore_is_verkeerd_bezig

Het volledige Geldofinterview hier:  http://www.vkbanen.nl/

 

 

Over Live Earth: http://nl.wikipedia.org/wiki/Live_Earth

http://liveearthsos.msn.com/Hub.aspx?mkt=nl-nl

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.