11-05-07

Niet zomaar een toespraak: I am only a child….

 

http://www.youtube.com/watch?v=5g8cmWZOX8Q

 

 

Severn Suzuki zei het voorgaande  tijdens de Rio earthconference in 1992,ze was toen 12, een  nog steeds beklijvende toespraak en jammer genoeg is ondertussen de inhoud niet verouderd, wel verschroeiend actueel.

 

Hier is de Nederlandse vertaling:

Hallo, ik ben Severn Suzuki en ik spreekvoor E. C. O. -  The Environmental Children's organization.. Wij zijn een groep van twaalf en  dertienjarigen uit Canada en we proberen een verschil te maken: Vanessa Suttie, Morgan Geisler, Michelle Quigg en ik.
.
Wij spaarden zelf al dit geld om van zesduizend mijl ver jullie te komen vertellen dat jullie je leefgewoonten moeten veranderen. Ik kom hier vandaag zonder verborgen agenda. Ik vecht voor mijn toekomst. Mijn toekomst verliezen is  niet zoals het verliezen van een verkiezing of enkele punten op de aandelenmarkt. Ik ben hier om voor alle komende generaties te spreken.

Ik ben hier om namens de uitgehongerde kinderen van over de ganse wereld te spreken, hun schreeuwen blijft ongehoord. Ik ben hier om te spreken namens de talloze dieren die over heel deze planeet sterven omdat zij nergens meer heen kunnen. Wij kunnen het ons niet veroorloven niet gehoord te worden.

Ik ben bang om in de zon te lopen wegens de gaten in de ozon. Ik ben bang om de lucht te ademen omdat ik niet weet welke chemische stoffen daarin zitten.

Ik ging vissen in Vancouver met mijn vader tot we enkele jaren terug vernamen dat de vis daar vol kanker zit. En nu horen wij over dieren en planten die uitsterven – voorgoed verdwijnen.

In mijn leven heb ik gedroomd  geweldige kuddes van wilde dieren, jungles en het regenwoud te zien vol vogels en vlinders, maar nu vraag ik me af  of zij er nog zo lang zullen zijn dat mijn kinderen ze nog kunnen zien.

Moesten jullie je om deze kleine dingen zorgen maken, toen je mijn leeftijd was? Dit alles gebeurt hier voor onze ogen en toch handelen we alsof wij alle tijd hebben en alle oplossingen.

Ik ben maar een kind en ik heb niet alle oplossingen, maar ik wil dat jullie dit beseffen: jullie hebben ze ook niet.
Jullie  weten niet hoe de gaten in onze ozonlaag te herstellen.
Jullie weten niet hoe de zalm terug in  een dode stroom te brengen.
jullie weten niet hoe een uitgestorven terug te brengen.
En jullie kunnen niet de bossen terugbrengen die ooit groeiden waar er nu woestijn is.
Als je niet weet hoe het te repareren, stop alsjeblief met het te verstoren !

Hier zijn jullie  afgevaardigden van jullie regeringen, zakenmensen, organisators, reporters of politici  -, maar jullie zijn in werkelijkheid moeders en vaders, broers en zussen, tantes en ooms - en jullie zijn allemaal  iemands kind.

Ik ben maar  een kind en toch  weet  ik dat wij allen een deel van een familie, vijf miljard sterk, 30 miljoen soorten sterk en wij allen delen dezelfde lucht, water en grond - grenzen en regeringen zullen  dat nooit veranderen. Ik ben maar een kind maar ik weet dat wij hier allen samen inzitten, en zouden moeten handelen als een enkele wereld naar een enkel doel. In mijn woede ben ik niet blind en in mijn angst ben ik niet bang om de wereld te vertellen hoe ik voel.

In mijn land maken wij zo veel afval, wij kopen en gooien weg, kopen en gooien weg  en dan nog willen de noordelijke landen niet delen met de  behoeftigen. Zelfs wanneer wij meer dan genoeg hebben, zijn wij bang om wat van onze rijkdom te verliezen, we zijn  bang te delen.

In Canada leven wij het bevoorrechte leven, met een overvloed aan voedsel, water en onderdak - wij hebben horloges, fietsen, computers en televisietoestellen. Twee dagen geleden hier in Brazilië waren wij geschokt toen wij tijd doorbrachten met sommige kinderen die op straat leven.  En dit is wat een kind ons vertelde : " Ik wens  dat ik rijk was en zo ik dat was, zou ik alle straatkinderen voedsel, kleren, medicijnen, onderdak, liefde en affectie geven". Als een straatkind dat niets heeft bereid is te delen, waarom zijn wij  die alles hebben dan nog steeds zo gulzig? Ik kan niet stoppen te beseffen dat deze kinderen mijn leeftijd zijn, dat het een enorm verschil maakt waar je geboren bent, dat ik een van die kinderen zou kunnen zijn  die in de Favellas van Rio leeft; ik zou een kind kunnen zijn dat in Somalië verhongert; een slachtoffer van oorlog in het Middenoosten of een bedelaar in Indië.

Ik ben maar een kind toch weet ik dat als al het geld dat aan oorlog uitgegeven wordt besteed zou worden besteed aan het beëindigen van armoede en aan het vinden van ecologische antwoorden, dan zou deze aarde een fantastische plek zijn!

Op school, zelfs in  de kleuterklas, leren jullie ons  ons te gedragen in de wereld.

Jullie leren ons:
Niet  met anderen te vechten
De dingen uit te praten
anderen te achten
onze rommel op te ruimen
andere schepsels niet te kwetsen
Te delen - niet gulzig te zijn
Waarom doen jullie dan daarbuiten juist die dingen die jullie ons zeggen niet te doen?

Vergeet niet waarom jullie deze conferenties bijwonen, voor wie jullie dit doen - wij zijn jullie eigen kinderen.

Jullie beslissen in  welke soort van wereld wij zullen opgroeien. Ouders zouden hun kinderen moeten kunnen troosten door te zeggen ‘het komt allemaal in orde', ‘wij doen ons uiterste best’  en ‘het is niet het einde van de wereld’. Maar ik denk niet dat jullie dat nog tegen ons kan zeggen. Staan wij zelfs op uw lijst van prioriteiten? Mijn vader zegt altijd "je bent wat je doet, niet wat je zegt". Goed wat jullie doen brengt  mij aan het huilen ‘s nachts. Jullie volwassenen zeggen dat jullie van ons houden. Ik daag jullie uit, zorg  alsjeblief  dat jullie daden de weerspiegeling zijn van jullie woorden.

Danke voor het luisteren.

Ondertussen is Severn opgegroeid tot een bewuste jonge vrouw die zich nog steeds met volle overgave inzet… Hoe kan het anders, het gaat over overleven en dat zal bewust moeten gebeuren anders wordt het noppes….

 

Hier vind je ook haar latere toespraken:

http://www.slothclub.org/pages/activity/japan/sevtour/sev...

 

 over Severn:

http://www.slothclub.org/pages/activity/japan/sevtour/sev...

http://www.carrefourjeunesse.ca/French/successstories/sev...

Wikikipedia over Severn: http://en.wikipedia.org/wiki/Severn_Cullis-Suzuki

 

 

 

11:30 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: severn suzuki, toespraken, milieu |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.