10-04-07

VRT-nieuws, man bijt hond achterna???

Wie het vrt-nieuws volgt tijdens de paasdagen moet zeker tien keer kijken of hij wel bij de staatsomroep (die toch een educatieve opdracht heeft…) ingeschakeld is… Even recapituleren want het was weer mooi: in het vrt-journaal van 19uur paaszaterdag eerste vermeld nieuwsfeit: “de Ronde van Vlaanderen, de dag van de wielertoeristen en speculaties voor de grote dag morgen, wordt het Boonen ... dan zegt de sportjournalist dat je even naar het overige nieuws (over de overvolle  kust  en de komoptegenkanker-actie )  moet kijken maar dat hij daarna terugkomt met het overige sportnieuws….

Zondag zelfde scenario: weer als eerste punt de Ronde van Vlaanderen: het werd dus niet Boonen en hoe sneu voor Leif Hoste, hij ook niet Hoste maar een Italiaan Ballan, dan even het overige nieuws ( veel volk aan de kust, files, en de Pauselijke zegen Urbi et Orbi )… Nadien terug sport uiteraard. Geen duiding vandaag, uiteindelijk ga je geloven dat de wereld stilstaat, dat alleen Vlaanderen bestaat en dat uiteindelijk het enige interessante waar iedereen over moet meepraten de sport is. Want die wordt wel geduid, overmatig zelfs, vooraf en achteraf, ettelijke uitzendingen daarrond.

Heb niks tegen sport, integendeel, maar het is geen nieuws: het is de zoethouder van het volk. En een broodwinning voor de vedetten. Dat men de  nieuwsuitzending zelf daarmee overlaadt en het wereldnieuws amper in de kijker zet, is een gemakkelijkheidsoplossing van de vrt. Het is de kijker op z’n wenken bedienen, in functie van de kijkcijfers en niks anders. Door sport kijken, word je niet soepel, integendeel: het stimuleert obesitas.

Wat duiding betreft van het echte politieke wereld nieuws schiet de vrt schromelijk tekort. Er was die dagen veel te duiden internationaal. Maar er is niks gebeurd…

Gelukkig bestaat Lichtpunt (die uitzending van derden, weet je wel) nog zodat we af en toe nog hier in Vlaanderen een programma te zien krijgen dat ook politieke diepgang heeft; Zelfs Panorama en TerZake Zaterdag gaan vaak een te gemakkelijke toer op.

Kan en moet beter.

 

 

16:47 Gepost door doeterniettoe in Media | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrt-nieuws, sport |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.