27-03-07

Natuur en cultuur: Wat schiet er van je over zonder ‘cultuur’ ? Over Genie.

GenieStel je ontdoet je van alle cultuur, wat ben je dan?  Dan heb je geen woorden meer want woorden zijn geërfde cultuur? Je hebt je taal van je opvoeders en vrienden gekregen/ opgedrongen gekregen.  Zou je wel kunnen denken zonder taal ?  Ben je dan nog wel?

 

In een vorig logje ( van 23/3/07)  zag je in het fragment uit “Space Odyssea” het been dat van  natuurobject verandert in een cultuurobject van zodra je het als gebruiksobject gaat gebruiken, je hebt het been omgevormd in een wapen van zodra je het als dusdanig gebruikt…Cultuur komt zo te staan tegenover natuur. Cultuur is al dat wat door de menselijke inbreng wordt voortgebracht,  artefacten

 

Wikipedia over cultuur:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Cultuur

 

De vraag is nu wie we zijn zonder dit cultuurbad waarin we ‘noodgedwongen’ zitten sedert onze geboorte. Hoe ziet een mens eruit zonder die invloed van ‘menselijke’ cultuur?  Is dan denken mogelijk e.d.m.

Het experiment is niet uitvoerbaar maar een aantal kinderen hebben noodgedwongen dit ‘experiment’ moeten ondergaan en werden, eens opgespoord,  studieobject  van professoren opvoedkunde, linguïsten e.d.m. Deze kinderen oorspronkelijk slachtoffer van verwaarlozing, resp. mishandeling kwamen niet altijd beter terecht eens in een wetenschappelijke  omgeving.   

 

Relevant en hartverscheurend is het verhaal van een meisje dat gevonden werd in de VS en dat  men in volgende film  Genie noemt.

Wikipedia over Genie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Genie_%28wolfskind%29

In de Engelse versie van Wikipedia  nog meer info rond haar:  http://en.wikipedia.org/wiki/Genie_(feral_child) (Eng)

 

VIDEO:

deel 1:  http://www.youtube.com/watch?v=EQnBDGGL-Z4

deel 2: http://www.youtube.com/watch?v=LrMI6i-B3Yw

 

Engelse transcriptie  van deze video rond Genie:

http://www.pbs.org/wgbh/nova/transcripts/2112gchild.html

 

 

 

11:15 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: genie, natuur-cultuur, wolfskinderen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.