12-02-07

Valentijn anno 2007: De kus, echte en virtuele

Ter gelegenheid van Valentijn hier een juxtapositie: de eerste gefilmde kus en een ‘virtuele’ kus uit  2007…

 

De eerste gefilmde kus, gefilmd door Edison in 1896.

 

 

 

 

http://www.dailymotion.com/video/x8q04_virtual-japan-kiss...

Videoupdate van 17/7/08:

 

Beide kussen hier in juxtapositie… Beide kussen vertellen duidelijk iets over hun tijd:

 

De eerste gefilmde kus (uit 1896) was een ‘sociaal’ evenement waarvoor iedereen  naar de kermis trok naar een speciaal daarvoor opgerichte attractie waar men hem op vaste tijdstippen kon bewonderen. Een kus op doek, een kus die er eigenlijk toen niet meer was,een kus ooit gegeven en alle kermisbezoekers waren erbij dankzij het oog van de camera…  Voor het eerst een kus ‘ingeblikt’. Toen niet meer aanwezig maar wel virtueel telkens weer oproepbaar.  Wat een geschenk voor de mensheid.  Zou de kus nog kunnen evolueren?

 

Nu anno 2007, 101 jaar later - oneindig veel is er intussen nog gekust - weer een gefilmde kus, een nog virtuelere… Het meisje dat kust heeft ogenschijnlijk geen partner, al kijkt zij zeer lieflijk (doorheen een doorschijnend vensterglas de camera in). Jij kijker (als bewust oog)  bent de partner. Ze poogt je duidelijk te verleiden, jij aan de andere kant van je computer…Ook al acteert men in beide gevallen, zowel in 1896 als in 2007, het meisje uit 2007 kust een compleet imaginair iemand, zij ziet niet wie zij kust, zij neemt het initiatief (in het oudste filmpje was het de man) het kan nu ook niet anders want er is niemand, alleen de camera, het oog thuis…. Dit is een solipsistische bedoening van iemand voor een registrerende camera die dankzij dit filmpje een BC (beroemde computermeid) wil worden, Carrière maken, beroemd worden, opvallen… Het lukt haar aardig… Het ik heeft het gehaald zelfs bij het kussen, de jij figuur is herleid tot de voyeur die thuis voor zijn pc kijkt (in casu elkeen die het filmpje heeft aangeklikt, jij dus, of doeterniettoe.) Hoe sterk wij bepaald worden door zucht naar de andere, maar dan vooral zucht naar onbekende imaginaire, virtuele wezens zie je ook duidelijk bij de Skynet blogs- top 30. De hoogste scores worden gehaald door sites waar je een continue  stroom virtuele meiden en kerels voorbij ziet paraderen….terwijl jij rustig of opgewonden maar alleen achter je pc zit en je buur wegdroomt…

 

Franz Kafka maakte een schitterend kortverhaal rond het leven met ideaalbeelden en het afwijzen van de werkelijkheid.  

Lees het hier in het Duits: Die Abweisung

Vertaling in het Nederlands: 

 

De Afwijzing.

Wanneer ik een knap meisje ontmoet en haar vraag: “Wees zo goed, kom met me mee” en zij zwijgend voorbijloopt, bedoelt ze daarmee:

“ Je bent geen hertog met een klinkende naam, geen brede Amerikaan met een Indiaanse gestalte, met horizontaal staande ogen, met een huid die door de lucht van de prairies  en de rivieren die er doorheen stromen gehard is, je hebt geen reizen gemaakt naar en op de grote zeeën, die ik weet niet waar te vinden zijn. Daarom vraag ik je, waarom zou ik, een mooi meisje, met jou meegaan?”

“Je vergeet, dat je niet door een auto in lange schokken wiegend door de straat wordt gedragen; ik zie de in hun  kleren geperste heren van je gevolg niet, die, je heilwensen voorprevelend, in een nauwkeurige halve cirkel volgen; je borsten zijn stevig in je keursje geprangd, maar je dijen en heupen stellen zich schadeloos voor deze inperking; je draagt een japon van geplisseerde tafelzijde, zoals die ons allen de vorige herfst bepaald beviel en toch glimlach je – levensgevaar riskerend –zo nu en dan;”

“Ja, wij hebben alle twee gelijk en, om ons daarvan niet onomstotelijk bewust te worden, zullen wij, nietwaar, liever ieder alleen naar huis gaan.”

 

[Meer over Kafka: http://www.franz-kafka.net/ (Duits) ]

 

n’ Mooie Valentijn,  wens je  vele ‘romantische’ dagen met je reële geliefde(n) !!!

XXX

 

 

20:28 Gepost door doeterniettoe in Liefde | Permalink | Commentaren (0) | Tags: valentijn, kussen, liefde, kafka, semiotiek |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.