16-01-07

Bidden ,mediteren… met Janis Joplin en Hans Teeuwen.

Janis Joplin maakte ooit een knap ‘gebed’ dat onze consumptiementaliteit zelfs nu nog meer dan toen typeert: “Oh Lord won’t you buy me a Mercedes Benz….”

 

Lyrics: http://www.azlyrics.com/lyrics/janisjoplin/mercedesbenz.h...

 

Bidden wordt  vaak/meestal/ altijd (schrappen wat niet past) een smeekbede en draait erop uit dat je iets goeds voor jezelf of je dierbaarsten (een verlenging van je ik dus) wil bekomen. In oorlogstijden wordt aardig wat afgebeden voor het ‘eigen’ zieleheil.  Dat patroon van bidden vind je alom en is een ontwijken van de eigen verantwoordelijkheid. Ouders zenden hun kinderen als oorlogsvlees de frontlinies in en bidden dan tot ’n God  dat hun kinderen niets overkomt…. Het troosten van de eigen psyche a.h.w, terwijl zij toch medeverantwoordelijk zijn voor de  oorlogssituatie.  Door hun kinderen te offeren, verlengen ze en versterken ze de agressie. Want de frustraties van alle opgedaan leed zal zich later weer vertalen in nieuwe wraaknemingen.

 

Hans Teeuwen toont in het begin van zijn show ‘Trui’  ook het  egoistische gebed dat alleen je ikje (en dat dan nog maar tijdelijk…)  maar de wereld niet verder zal helpen.

2 uur Hans Teeuwen….Hij begint met een gebed en je bent onmiddellijk verkocht, een aanrader:

http://video.google.nl/videoplay?docid=-2399743998168896657

 

 

 

Dan ligt mediteren anders dan ‘ego-gericht’ bidden, mediteren is kijken, voorbij de woorden, voorbij je ik, je kan niet mediteren om je beter te voelen dat is al een slecht vertrekpunt, is een contradictie.

 

Mediteren is: niet ik-gericht wakker kijken naar wat is,  waarnemen hoe alles verschijnt…

Geen ingrijpen, geen vasthouden, elke gedachte als een wolk laten verder drijven, het mechanisme ervaren, waarnemen zonder een waarnemer a.h.w.…, het oog.

 harold-lloydg

Harold Lloyd hangend aan de klok zal evt bidden  (“laat me niet neerstorten…” ) maar mediteren op dat ogenblik zal moeilijk zijn, hij hecht aan zijn tijd (hier mooi letterlijk uitgebeeld trouwens), hij voelt zijn ik bedreigd en doet alles om dat ik te kunnen bewaren…

 

Mediteren is afstand nemen van het ik en kijken naar de realiteit en van daaruit dan later handelen… Een noodzaak om menselijk te kunnen handelen. Meer dan ooit. Verder razen in steeds snellere wagens vollledig ‘wired’ naar een bestemming die eens aangekomen al het vertrekpunt  is naar elders is de beste manier om de globale opwarming snel te verwezenlijken.  Meditatie heeft het grote voordeel dat je niet moet geloven in een of andere godsdienst. Wel geloven in de realiteit waarin je leeft hoe zou je daarin niet kunnen geloven een realiteit die je ‘onthecht’ probeert waar te nemen. Onthecht betekent zonder eigenbelang.

 

 Meditatie kan ons allen verbinden. Het doet onze verbondenheid aanvoelen omdat je niet meer in de gevangenis van je eigen overtuigingen zit. Meditatie is de realiteit bekijken.  Deze mooie blauwe planeet, ons aller moeder die ons allen wil voeden. Een planeet die rond is waar we mekaar kunnen ontmoeten. Elk met zijn ervaringen en tradities. Waar we ideeën kunnen uitwisselen ook via het net. Het lot van de wereld ligt in de 21ste eeuw in onze handen. Dat klinkt pathetisch maar het nu is de realiteit en het is nu de absolute realiteit voor deze soort waartoe we allebei behoren. Wie dit ontkent doet aan struisvogelpolitiek.

 

 

 

Commentaren

het ontstaan van het heelal - het gelukzalige heelal Interessant artikel over mediteren. Ik heb het liever over mijn geloof ; sorry dat ik dit nu aangrijp om over te praten...Ik geloof niet in de bestaande religies - toch ben ik niet niet-gelovig...Er is namelijk een theorie waar ik in geloof...Het heelal veroorzaakt door de oerkracht..De oerkracht wordt gedwongen oneindig veel heelals (multiversums) te scheppen omdat alles ooit eens moet gebeurd zijn...De oerkracht wil er van leren en dat met de bedoeling om een gelukzalige heelal te scheppen waar alle levende wezens elkaar opnieuw ontmoeten en gelukkig kunnen zijn in eeuwigheid. Mijn theorie is niet de absolute waarheid ; het is mijn waarheid...Ik weet dat er veel fouten in staan maar alleen de oerkracht is perfect...graag had ik jou reactie op dit thema...nogmaals sorry dat ik jou thema niet verder heb uitgediept...ik vind het wel interessant....vriendelijke groeten

Gepost door: Paul Soenen | 25-03-08

De commentaren zijn gesloten.