05-01-07

Natascha Kampusch

Het recentste interview toont een zelfbewuste Natascha Kampusch die zich een weg naar de normaliteit baant en zich daarbij bewust is van het belang van de media en deze goed kan plaatsen. Nu is ze nog een curiosum; weldra zal ze door hen vergeten zijn, wat ze ook wenst. Ze wil gewoon kunnen lachen en samen zijn met anderen zoals elkeen, al voelt ze sterk dat ze anders bekeken wordt, wat ze juist niet wenst. Uit haar eerste interview (zie onderaan) weten we nog dat ze niet getraumatiseerd lijkt en idealistisch het onrecht in de wereld wil bestrijden. Een aanwinst voor deze wereld die Kampusch lijkt me.

Nu mooi nieuw interview, al voelt doeterniettoe zich telkens wel wat voyeuristisch.

Ik vermoed dat Natascha Kampusch uiteindelijk de belangstelling als heilzaam ervaart, tenslotte heeft ze acht jaar in sterke afzondering geleefd. Zou ze nu voor de media zwichten uit zwakheid, het lijkt van niet, zij komt over als iemand die sterk geworden is ondanks (en misschien ook door) alle ongewone en vreselijke ervaringen. Zij wordt nu sterk begeleid wordt door een schare aan psychologen en begeleiders, heilzaam ? Een knappe persoonlijkheid die Kampusch. Ze heeft de tijd gehad zichzelf te ontwikkelen ondanks de moeilijke situatie waarin ze zich heeft bevonden. Dat is wezenlijk voor je opvoeding dat je zelf je weg maakt, je opvoeding leidt, je interesses kan volgen. Niet de hoeveelheid aan te verwerken materiaal is belangrijk, wel wat je ermee doet. Ook ogenblikken van teruggetrokkenheid en stilte zijn belangrijk, situaties die vele kinderen en volwassenen amper nog vinden in hun dagelijks leven.

Nova wijdde een uitzending vorige week aan Kampusch

http://novatv.nl/index.cfm?ln=nl&fuseaction=videoaudio.de...

Op Canvas (vrt2) zondag 7 januari 2007 om 20.10 in Panorama ‘der Fall Natascha Kampusch’, een Oostenrijkse reportage (die onderstaand interview omvat en dan met onderschriften... )

Haar recentste interview (van 2 weken terug) via YouTube:

Deel 1

url: http://www.youtube.com/watch?v=dalY7a2Oxmo

Deel 2: http://www.youtube.com/watch?v=-l1zidMP6wQ

Deel 3: http://www.youtube.com/watch?v=ABgMWFTSuGg

Ter herinnering hier nogmaals haar eerste interview:

Transcriptie van het eerste interview: http://donauya.googlepages.com/Transkript.html

Het eerste interview: http://natascha.yxgong.net/

Natascha Kampusch: het hele eerste interview als streaming video op Dailymotion:

http://www.dailymotion.com/video/xdojy_natascha-kampusch-...

http://www.dailymotion.com/video/xdo76_natascha-kampusch-...

http://www.dailymotion.com/video/xdny4_natascha-kampusch-...

http://www.dailymotion.com/video/xdnpm_natascha-kampusch-...

Zeker de moeite is volgend artikel rond Kampusch. Het stelt de bestaande opvoedingsmethoden in vraag. Een kort citaat uit dit artikel van de nrc:

“ (…) Maar voor onze samenleving is het onacceptabel dat Kampusch geen slachtoffer zou zijn, dat ze haar eventuele trauma’s al grotendeels heeft verwerkt tijdens haar gevangenschap. Of dat ze misschien wel een paar trauma’s mist die ze volgens de handboeken had moeten oplopen. Of dat ze zich, op haar manier, gewoon heeft ontwikkeld, misschien wel met veel meer succes dan haar school- en discogaande leeftijdsgenoten.

Daarom is ze opnieuw gekidnapt, nu door de psychiatrie. Zonder al die mediabelangstelling had ze waarschijnlijk wel weg kunnen komen, maar niet nu de hele wereld meekijkt. Ze moet en zal getraumatiseerd zijn, want als ze echt zo sterk en stralend is als ze lijkt, heeft de psychiatrie zelf een probleem. Kampusch moet het probleem hebben.

Het volledige artikel hier: http://www.nrc.nl/opinie/article479155.ece

Het boek van Illich ‘Deschooling society’ waarover men het in het artikel heeft vind je volledig op volgende webstek: http://www.preservenet.com/theory/Illich/Deschooling/intr...

Ander werk van Illich op het web: http://www.preservenet.com/theory/Illich.html

Tenslotte nog een boekenadvies. De bestseller op dit ogenblik rond Kampusch 'Het meisje in de kelder' van 2 Britse journalisten Allen Hall en Michael Leidig staat vlgs Natascha Kampusch vol leugens. Best wachten op Kampusch eigen boek rond wat er met haar gebeurde. Het is ronduit schandalig dat steeds mensen brood zien, zich verijken met de ellende van anderen....

http://boeken.plein.nl/weblog/?id=49029

16:35 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kampusch, illich, opvoeding |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.