09-12-06

Irak, een ‘Vienam revisited’, maar wat nu?

 

Het rapport van de Irak studiegroep hier als pdf: iraq_study_group_report

 

Bush zal de aanbevelingen grondig bestuderen  zei hij…. en dan even later “ de studiegroep zal ook wel niet verwachten dat ik alle aanbevelingen zal volgen.”  Praten  met Syrië en Iran beveelt de werkgroep o.a. aan, met  schurkenstaten dus, zoals Bush ze noemde. Bush heeft de wereld voor de media simplistisch opgedeeld in goeden en slechten en zit op dit ogenblik gevangen in zijn eigen zwart-wit retoriek.

 

Het is een zootje in Irak, en dat  is dan nog een understatement. Wie de blogs volgt van ‘a girl in Bagdad’ in Bagdad Burning  bvb ziet dat niks verbeterde, het tegendeel is waar. En wie Rudi Vranckx en Jef Lambrecht ,toch  twee  degelijke journalisten die het terrein grondig hebben verkend, wie hen bezig hoort (in  een knappe ‘Morgen Beter’ van 7/12/06 hier trouwens online, jammer genoeg maar een week lang online)   is ervan overtuigd dat  Bush jr’s politiek  moet veranderen wil hij niet verder blunders blijven  opstapelen.. De situatie zoals ze  nu  is, was door Jef  L en Rudi V al voorspeld voor de invasie in Irak en nog door sommigen.  Je wist het misschien zelf ook al voor de inval en in de VS schijnen nu vele Amerikanen uit de lucht te vallen.  En dat in een land met persvrijheid … Men heeft demonen in Irak wakker geroepen, iets wat vader Bush  nog onderkende toen hij voor het invallen in Bagdad de eerste oorlog staakte. Hij liet een verzwakte Saddam achter, die zoontje Bush dan later met branietaal en duivelse retoriek  mores ging leren…  het land ligt in puin, dreigt te verscheuren in aparte staten die de regio nog  instabieler  dreigen te maken. Burgeroorlog dreigt, of zeg je niet beter  is er al…

 

Belangrijk is  een complete oplossing te vinden (en kan dat?), een oplossing  voor het Palestijns- Israelisch conflict inclusief. Zolang die toestand zo verziekt blijft, is er geen permanente oplossing mogelijk. Hieronder als addendum een schitterende “Le Dessous des Cartes” (Arte) over de veiligheidsmuur rond de Palestijnse gebieden waaruit blijkt dat Israël met die muur uitsluitend op Palestijns gebied heeft gebouwd en tegelijk nog een aantal procenten grondgebied feitelijk ingelijfd heeft. Deze scheefgetrokken toestand is een vastmetselen van iets wat het ganse midden Oosten nooit zal accepteren; het kan een bron zijn voor een groot aantal nieuwe conflicten. Men schreeuwt om een globale oplossing die niet paternalistisch door anderen opgelegd wordt.

 

 

Rudi Vranckx stelt  (wanhopig?) enkele van de vele  prangende vragen die om een oplossing schreeuwen:   Irak is geen federaal opgedeeld land, hoe ga je met de Koerden  omgaan? Gaat in Kirkuk bloed vloeien, gaan de Koerden die stad  terugwillen omdat er veel olie zit? Wat met de olierijkdom in het Koerdische gebied, de Koerden gaan niet hun milities ontbinden om Sjiieten ( Sjiisme )  of  Soennieten  toe te laten…Wat gaan de Turken zeggen, en dan zitten we al heel dichtbij, gaan die een Koerdische staat toelaten?

 

Een extra vonk in het Midden Oosten, een nieuwe stommiteit en  het spel kan heel serieus op  de wagen zitten….

 

Addendum : de veiligheidsmuur van Israël om (en in) Palestina:

 

http://www.dailymotion.com/video/xrc5s_dessous-des-cartes...

 

 

00:17 Gepost door doeterniettoe in Conflicten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: irak, bush, israel, palestina, morgen beter |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.