24-11-06

Waarom niet even samen een uurtje Al Jazeera kijken?

_TonyBlair42329428_181106tonypa203b

 

 

Stelt nu ook al Tony Blair dat de interventie in Irak tot dusver een ramp is ? Of horen we niet goed…?  

 

 

 

 

David Frost, een van de meest gereputeerde namen  in medialand, synoniem voor degelijke journalistiek heeft een wekelijkse uitzending op Al Jazeera International “ Frost over the World”.  In zijn eerste uitzending sprak hij o.a met Tony Blair en verderop  stelde hij de voor sommigen toch netelige  vraag of religie wel een zegen voor de mensheid was.

Wat het gesprek met Blair betreft dat was meteen een schot in de roos en gaf aanleiding tot  verontwaardiging en discussie achteraf: geeft  Blair hier toe dat de interventie in Irak een ramp is? .

Officieel zei men achteraf dat hij dat niet heeft gedaan.

Voor de aardigheid hier de volledig eerste uitzending met uitgeschreven transcriptie.

(ook de vertaling van het desbetreffende fragment op de video vanaf minuut 6)

Frost over the World:

Bekijk hier de eerste uitzending van Frost over the World (met T. Blair)17/11/06

 

De  Engelse transcriptie van Frost over the World (17/11/06) maakt het volgen gemakkelijker.

Hier volgt dan nog de Nederlandse vertaling

Zegt hij het of zegt hij het niet ?

(vertaling van fragment van de video vanaf de 6de minuut)

 

David Frost:

Wat Irak betreft eerste minister, in het licht van de laatste cijfers van het Iraakse gezondheidsministerie,  het aantal Irakezen die gestorven zijn ligt  tussen 100.000 en 150.000 enz , met zulke cijfers, indien u had geweten dat dat de schaal van bloedvergieten was, zou u nog steeds ten  oorlog zijn getrokken?

 

Tony Blair

Wel  het alternatief was Saddam aan de macht houden in Irak, waar honderdduizenden  stierven, er waren een miljoen slachtoffers in de Iran/Irak oorlog, Koeweit werd binnengevallen en vier miljoen mensen gingen in ballingschap.

Zo de idee dat Irakezen geconfronteerd worden met de toestand waarin zij of een brutale dictator hebben met Saddam ofwel in het andere geval een sectair godsdienstig conflict, waarom kunnen zij niet hebben in Irak wat hun bevolking wil? Een niet sektarische regering, een regering die door de bevolking is gekozen met dezelfde mogelijkheden en dezelfde rechten die wij genieten zoals in dit land. [Blogbedenkingen: Engeland]

 

Maar maar totnogtoe is het geweest ... weet u, veeleer een ramp ...

 

Dat is, maar zie je wat ik aan de mensen zeg is "waarom is het moeilijk in Irak? "? Het is niet moeilijk wegens een verkeerde planning, het is moeilijk omdat er een opzettelijke strategie is, Al-qaeda met Soennitische oproerlingen aan de ene kant, door Iran gesteunde elementen met Sjiietische militie aan de andere kant om een toestand  te creëren waarin de wens van de meerderheid van de Irakezen, die voor vrede zijn, plaats moet maken voor de wens van de minderheid die oorlog wenst.

 

Maar u zei dat u nog steeds, nog steeds die oorlog zou zijn ingegaan maar ik bedoel  wat zou u hebben gedaan had u geweten wat u nu weet, wat zou u, en zou  u het beiden anders hebben gedaan?

 

Wel ik denk dat je daarover kan blijven debatteren, maar je weet en er zijn kwesties die ik reeds aangehaald heb, weet u, ging het proces van ont-Bathificeren  te snel? Hadden we het leger moeten ontbinden zoals we deden enzovoort, maar tenslotte wat wij moeten   begrijpen, en dit is waarom het zo belangrijk is voor ons om een bericht naar het gebied te sturen, wij lopen niet weg van Irak.

Wij zullen blijven zolang de regering ons nodig heeft te blijven.

 

Dus er zal…

 

En de reden daarvoor is dat zowel wat gebeurt in Irak als in Afghanistan, als elders in delen van het Middenoosten, een strijd  is tussen de fatsoenlijke meerderheid van de bevolking  die in vrede samenleven wil en degenen die  een extreme  en geperverteerde en verwerpelijk zicht geven op de Islam, die oorlog willen stichten.

En in die omstandigheden moet onze taak zijn op te komen voor de gematigden  en de democraten tegen de extremisten en de sectairen  en zij testen onze wilskracht op dit ogenblik en onze wil mag niet in gebreke blijven.

Ik bedoel natuurlijk dat het moeilijk is, heel moeilijk, maar het is moeilijk, niet omdat mensen in Irak dit willen, weet u, dit, dit, dit bloedvergieten en deze poging een burgeroorlog te ontketenen, maar omdat dit door buitenlandse elementen wordt aangedreven , dezelfde  buitenstaande elementen die overal het extremisme aanwakkeren.

Nu de reden waarom  Israël-Palestjna belangrijk is en de toestand in Libanon is belangrijk, is dat ik niet denk dat wij zullen slagen in Irak tenzij wij in de ganse regio slagen, tenzij wij een strategie hebben die het gehele  Middenoosten omvat.

 

 

 

O.a. de Engelse pers  hierover:

Daily Mail.

Times online

Telegraph

CNN

 

AJI blijkt na een week al een aanwinst. Maar zal de emir van Qatar zulke (ook dure) open zender die aan het denken zet, wel  blijven financieren? Misschien denkt hij anders.

 

Frost over the World elke vrijdagavond 19 u op Al Jazeera International. (herhalingen vrijdagnacht 1u en aterdag 13 u)

 

10:32 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: irak, media, blair, al jazeera |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.