23-11-06

Mijn blik is niet de ‘juiste’, het is een beperkte blik….

la_censure

Wie zich voor de media interesseert en niet uitsluitend wil kijken naar wat er zich in de eigen gemeenschap afspeelt kan op dit ogenblik niet voorbij aan  Al Jazeera International, ook al zijn wij (door de massale Amerikaanse overvloed die onze schermen teistert) al bevooroordeeld bij deze naam. Onterecht zo blijkt, Al Jazeera  poogt eerlijk verslag uit te brengen maar (en dat valt op) niet uitsluitend vanuit de bestaande  westerse machtsbolwerken. Mensen die hier in het westen weinig aandacht krijgen leer je hier ook beter kennen en de focus ligt bij AJI  niet op de eigen navel.  Niet zo moeilijk vermits ze er een aantal hebben: Washington, London, Kuala Lumpur, Doha.

Heb je geen satelliet kan je hen ook ontvangen via je pc: http://english.aljazeera.net/NR/exeres/1EBB4C7F-7F2E-4257...

 

 

In de VS begint men in krantenartikels ook al te beseffen dat de VS niet meer alleenheerser is in het maken van het nieuws (een voorbeeld  The Boston Globe: The US no longer controls the script...  ), maar goed ook als je ziet hoe de gemiddelde Amerikaan vaak kritiekloos alles voor waarheid  heeft geslikt wat Bush debiteerde, en alles voor leugen wat van elders kwam want dat werd dan plots manipulatie…

 

Dat er veel voor Amerikaanse en westerse ogen grotendeels verborgen blijft doordat de aandacht van de massa naar elders wordt versleept blijkt uit volgende reportage van Channel 4:  nu op Google Video:  Iraq, the hidden story.

 

.

Een eerste punt om de verschillende gemeenschappen dichter bij mekaar te brengen is met mekaar dialogeren (je moet niet verder kijken dan het eigen landje, wat België betreft bvb. het is nog maar dit laatste jaar dat er eindelijk eens wat Franstaligen op de VRT  hun standpunt kunnen komen uiteenzetten en dat een aantal Vlaamse journalisten toch blijken Frans te spreken. Vroeger leek dat voorbehouden uitsluitend aan Alex Puissant. Die beroemde meertaligheid van de Vlamingen waar was die?).

 

Met mekaar dialogeren gebeurt op AJI bvb in programma’s zoals Riz Khan (elke weekdag om 19 uur op AJI).

Dialoog vind je ook  in Frost over the World (elke vrijdag op AJI om 19 u, herhaling zaterdag om 1u ’s nachts en om 12 uur) een programma waarin David Frost een blik op de wereld geeft.  Over diens eerste uitzending  meer in een volgend apart logje.

 

Bedenkingen over AJI en de traditionele Amerikaanse media in de eigen Amerikaanse pers:

Zie: http://www.nysun.com/article/43884

Filmpje uit de VS over het ontbreken van AJI op hun kabel : http://www.youtube.com/watch?v=y0MYvHdhybw&eurl  ook de commentaar op dezelfde site is veelzeggend. 

 

 

 

 

11:44 Gepost door doeterniettoe in Media | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mediamanipulatie, irak, al jazeera |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.