25-10-06

Corruptie ondermijnt het sociale weefsel…

De Enron topbaas krijgt 24 jaar gevangenisstraf  (Enron een van de grote sponsors van Bush, topbaas een vriend van de Bush familie, maar nu plots heeft Bush hem amper gekend…another lie??)

 

Ik, jij, je buur trachten  belastingen of successierechten te ontwijken, en de boekhouder hier rechtover denkt mee  ontsnappingsconstructies uit  en laat je bepaalde kosten inbrengen, om je zo weinig mogelijk belastingen (liefst geen) te laten betalen.  Dat brengt jou (en hem) geld op dat anders toch maar naar de staat zou gaan.

Ook degenen die bij  staat en gemeenten dicht bij de geldpotten zitten, kennen hun corruptieschandalen. Haast iedereen poogt zich te verrijken ten koste van de gemeenschap.

Een groep ontevredenen  koelt zijn woede af op een lijnbus, daar tref je toch niemand persoonlijk mee. Nee?

 

Waarheen voert  uiteindelijk dat kortzichtig gedrag van eenieder (naar eigen vermogen)?  

Het voert naar eeuwig geklungel, gebrek aan sociale burgerzin, gebrek aan respect voor mekaar. Het leidt gewoon tot afbraak van het sociale netwerk.  Zulk gedrag geeft een lege of negatieve staatskas en toch moeten alle sociale voorzieningen blijven werken zoniet is bovenstaand individu in alle staten. Mijn rechten! Ik evengoed als een ander!

 

Het individu anno 2006 is een consumptie individu dat alles van de staat wil krijgen maar zelf zich hoegenaamd niet daarvoor wil engageren. Men wil zo weinig mogelijk deelnemen in de kosten van een staat, maar daartegenover wel, zo veel als mogelijk is, genieten van alle baten! (wegennet, publiek vervoer, onderwijs, bibliotheken,  musea, pensioenen, werkloosheidsuitkeringen, staatssubsidies, enz…!)

Profiteurs vind je in alle rangen en standen dus (zij doen het waarom ik dan niet?), de staatskas als collectieve plunderkast.

De staat plunderen zou een publieke schande moeten zijn, nu lijkt het meer publieke sport nr 1 (nog voor het wielrennen, daar trouwens ook een groot gesjoemel…)

 

De staat is nochtans ons grotere zelf, het collectieve zelf dat we opbouwen om geen slachtoffer te worden van de willekeur van de sterkste.  Met dit collectieve zelf  kunnen we ons kleine (egoïstische) ik overstijgen. Dit collectieve zelf vertegenwoordigt ons maar dat voelen  we onvoldoende als dusdanig aan. We zijn teveel consument geworden, we willen de staat uitlepelen en zien niet in dat we juist allen naar bestvermogen een steentje moeten bijdragen opdat dit alles goed  kan functioneren. Zonder staat vervallen we in de wet van de jungle. En zijn we terug bij af. Politicus zou een eretitel moeten zijn en geen middel om je eigen zakken en die van vriendjes te vullen.

 

Vroeger werd de staat bijeengehouden door de morele code van de godsdienst. Anno 2006 is die code nog weinig  belangrijk (de zweep van het hiernamaals is weggevallen…),de enige code die ons collectief nog rest is die van het diepere inzicht: samen moeten we het hier klaren, we hebben elk een verantwoordelijkheid  die we zelf moeten opnemen. Naar bestvermogen. In dat opzicht hebben we het moeilijker dan de mieren: daar heeft elkeen zijn taak en een mier offert zich zelfs op voor het behoud van het geheel. Zonder bijbedenkingen. Wij zijn geen mieren, wij moeten handelen volgens ons inzicht, hoe te overleven, hoe te consumeren…Hebben we wel dat inzicht?  Kunnen we dat inzicht nog verkrijgen?  Het moet alleszins willen we als soort overleven. Is dit moralistisch? Misschien wel maar wel een noodzaak. Dit niet overwegen is struisvogelpolitiek die al eeuwen ( en nu nog) gebeurt.

 

Vandaag stelde het WWF dat de Belgen behoren tot de kopgroep van landen met de grootste ecologische voetafdruk. Weer eens vastgesteld, maar passende maatregelen? Dit laatste is een typische bedenking voor een burger-consument. Je mag  niet zitten wachten tot de overheid je verplicht. Dat is typisch consumptiegedrag! Zelf je verantwoordelijkheid opnemen.

Best met mezelf beginnen….

Controleer hier je eigenste ecologische voetafdruk:

http://www.footprint-wwf.be/footprintpage.aspx?projectId=...

 

00:46 Gepost door doeterniettoe in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Wij vallen in herhaling, Maar Wij blijven het zeggen aan ieder die het horen wil: "Blogbedenkingen doen er wel toe!"

Gepost door: Sicko | 25-10-06

De commentaren zijn gesloten.