17-10-06

Iran en haar strategie:

De situatie van Iran wordt mooi weergegeven aan de hand van kaarten  in volgend programma uit ‘Le dessous des cartes’(Arte):

 

 

Het is overduidelijk als je de kaarten bekijkt dat Iran zich bedreigd voelt door de omcirkeling door de VS en dus vindt dat ze om haar bestaan te garanderen wel de nucleaire kaart moet trekken…Iran zou  eenzelfde reden als de VS aldus kunnen inroepen om haar nucleaire ontwikkeling te verantwoorden: voldoende afschrikkingspotentieel hebben om ernstig genomen te worden in een politiek gesprek, om niet overhoop gelopen te worden door conventioneel wapentuig van andere landen.

Natuurlijk kan je niet vechten met nucleaire wapens, uiteindelijk veroorzaakt dat de vernietiging van deze soort.  Alleen eerst moet je nucleaire wapens hebben om ernstig genomen te worden in het politiek werelddebat. Daardoor wordt wel het non-proliferatieverdrag doorbroken maar dat heeft Israel  tenslotte reeds jaren geleden ook al gedaan… Alleen heeft Ahmadinejad ooit gesteld dat hij het verdwijnen van de staat Israël beoogt. Diplomatieke onderhandelingen zijn dus meer dan wenselijk, zijn noodzakelijk de volgende maanden…  De nucleaire proliferatie kan alleen maar stoppen als de individuele landen hun nucleair potentieel opgeven (en daartoe zijn ze niet bereid, tenzij er garanties tegenover staan) en dat potentieel in handen geven van een wereldregering (die nog altijd niet bestaat anno 2006, wieweet nooit zal bestaan.)

 

 

Le Monde geeft deze week  dagelijks een verslag van de “Université de tous les savoirs”:

Deze geven nl. deze week een reeks lezingen w.o. vandaag   L’ Iran et sa strategie

http://abonnes.lemonde.fr/web/article/0,1-0@2-3328,36-818...

 

Je kan deze boeiende lezing horen  (als streaming) vanaf di 17/10 ‘s avonds:

http://a1692.g.akamai.net/f/1692/2042/1h/medias.lemonde.fr/medias/divers_obj/utls_161006.ram

 

Of downloaden als mp3 (ook vanaf di 17/10 ’s avonds) :  http://download.sfrs.fr/media-1/lemonde/download/161006.zip

 

 

 

Ook de New York Review of Books wijdt deze maand daaraan een lang duidelijk artikel waarin weeral blijkt dat de politiek die Bush voert het omgekeerde resultaat heeft dan hij beoogt.

http://www.nybooks.com/articles/19512

 

lees ook:

De preventieve oorlog van Ahmadinedjad:  http://www.vrede.be/middenoosten_view.php?id=671

 

Ahmadinejad brief aan Merkel:  http://english.farsnews.com/newstext.php?nn=8506060558

Ahmadinejad brief aan Bush: http://edition.cnn.com/interactive/world/0605/transcript....

Blog van Ahmadinejad:  http://www.ahmadinejad.ir/

 

 

00:15 Gepost door doeterniettoe in Conflicten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: atoombom, iran, ahmadinejad |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.