08-08-06

Castro, vrijheid en gelijkheid.

Castro komt tegenwoordig terug  in het nieuws hier in het Westen en wel omdat hij ziek is en men in Miami al juicht want men denkt dat zoals al door een aantal VS-presidenten voorspeld, Cuba dan als een rijpe vrucht terug in Amerikaanse handen zal vallen, wat nog niet zo zeker is.

 

Is het niet  opvallend dat men haast nooit over Castro als president of commandant spreekt maar men hem hier in het Westen steeds vermeld als ‘dictator’. Een onopvallend detail, terloops gezegd  maar dat werkt wel! Bush daarentegen krijgt altijd  de omschrijving president. Alsof heel Cuba gebukt gaat onder een enorme dictatuur en wij hier alle vrijheid genieten. De feiten tonen  echter dat zowel Bush als Blair bvb. zelf dictatoriaal regeren eens ze verkozen  zijn. Via leugens krijgen ze dan hun bevolking wel daar waar zij ze  het wensen. Daardoor hollen ze een echte democratie uit.  De oorlog in Irak bleek een agendapunt dat Bush absoluut wou verwezenlijkt zien tijdens zijn ambtstermijn. Met leugens bekomen asjeblieft. Dan schiet er weinig van  democratie over !! Dan is het eerder van: maak je bevolking mak, geef hen voldoende televisiewater, games, video’s  sex zo je wil en je kan je gang gaan als president. Want dan voelen ze zich vrij!! Alsof vrijheid is: het vrijlaten van het instinct, dat spreekt eenieder wel aan (we hebben  allen het  animale gemeen, waar komen we overigens vandaan , al wil dat laatste Bush niet geweten hebben). Er is meer dan het ogenblikkelijk bevredigen van instinctieve neigingen om anno 2006 wereldpolitiek te kunnen voeren. Vrijheid is onvoldoende; vrijheid prediken geeft gewoon een losgebroken instinctbevredigende, teugeloze maatschappij wat  nieuwe problemen met zich mee brengt. Vrijheid moet  komen  na gelijkheid ! Mensen moeten allereerst gelijke evenwaardige kansen krijgen, zoniet is vrijheid:  vrijheid voor de sterkere (de 'bezitters') en verknechting van de andere. Zo liggen de kaarten nog altijd. Vandaar dat Z-Amerika geen vrede kan nemen met de bestaande toestand en de VS de bestaande machtsverhoudingen juist wil vastleggen. 

 Castro sprak over permanente revolutie, dát is een morele plicht, een waarde die we moeten nastreven, een revolutie tegen elke vorm van ongelijkheid en verknechting.  Klinkt misschien pathetisch maar is het niet triest dat dit pathetisch klinkt in onze samenleving?? Is dat juist niet de na te streven waarde die Blair (nochtans een socialist, iemand van Labour!!) en zeker ook Bush graag vergeten ???

  

 

‘Commandante’  documentaire over en met Fidel Castro van Oliver Stone  als Google video:

http://video.google.com/videoplay?docid=-9140263335961221...

 

 

Als streaming met Engelse ondertiteling hier:  http://dc.indymedia.org/usermedia/application/12/castro.rm

(met vooraf een korte introductie)

(het beeld evenwel van slechtere kwaliteit dan bij Google video)

 

18:17 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (1) | Tags: communisme, castro, documentaire |  Facebook |

Commentaren

We vallen in herhaling, maar het moet worden gezegd: "Dit blogje is goud waard."

Gepost door: Sicko | 09-08-06

De commentaren zijn gesloten.