02-08-06

Propaganda-oorlog: oorlogswandaden minimaliseren door na het betreuren onmiddellijk te verwijzen naar de tegenstander…

 

Soms laat  CNN zich van z’n goede kant zien, door regeringwoordvoerders bvb. kritisch te benaderen. Hopelijk komt Al Jazeera ook binnenkort met zijn Engelse TV-nieuwszender, (voorlopig moet je het doen met  hun website http://english.aljazeera.net/HomePage .) Dan wordt het nieuws minder westers gericht, dan kan je zeggen dat de werkelijkheid van het wereldnieuws weer beter ‘in te schatten’ is, het nieuws is hier tegenwoordig zo vaak info-tainment, zo westers, regeringsgekleurd)  

De CNN journalist is in volgend fragment terecht kritisch, dat zulks opvalt bewijst dat journalisten te vaak onvoldoende vragen stellen bij wat officiëel medegedeeld wordt.

 

Video met het interview van CNN: 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=w6fn5NZ6LBk

 

 

De woordvoerder van Israël zegt herhaaldelijk hoe het Israël spijt dat in Qana zoveel slachtoffers  zijn gevallen maar  telkens wordt er  'fijntjes'  bijgevoegd dat er  veel raketten van de Hezbollah juist in Qana  waren opgesteld en de Israëlis lijden sterk onder de raketten van Hezbollah. De CNN reporter antwoordt daarop dat er toch duidelijk een verschil in kaliber is tussen de raketten van de Hezbollah en het geschut dat Israël gebruikt (al 850 doden in Libanon,  tegen 50 in Israël)  Telkens herhaalt de geïnterviewde dat het hen spijt maar dat het een reactie is op het geschut van de Hezbollah…Deze woordvoerder van de regering past volkomen binnen de propaganda-oorlog van Israël. Vallen er slachtoffers dan spijt hen dat maar zeggen ze dat die slachtoffers eigenlijk een soort (gewilde of ongewilde)  ‘gegijzelden’ van de Hezbollah zijn (doordat ze Qana niet verlaten hadden als Israël hen had verwittigd, via briefjes uitgegooid met vliegtuigen..) Israël doet het uitschijnen alsof zij de oorlog netjes spelen (de andere niet), en als er slachtoffers vallen, in casu onschuldige kinderen, dat ze  dat evenzeer betreuren. Hoe zulks kon gebeuren zullen ze wel  zelf onderzoeken…. Dat zij een land aanvallen, meer dan een miljoen mensen doen migreren, en compleet zelf de gevoerde politiek bepalen komt zelfs niet ter sprake!

Deze reactie van de woordvoerder reduceert dit bloedbad tot een ‘betreurenswaardig incident’ en heeft geen enkele implicatie op de verder oorlog. Deze woordvoerder tracht het bloedbad op deze manier netjes weg te werken. Zo blijft het imago van Israël als nette correcte natie intact. Had jij een positief oordeel rond Israël totnutoe wordt dat (voor?)oordeel hier niet beschadigd dankzij deze uitleg.

 

Daadwerkelijk  plant Israël  Libanon verder aan te vallen…..  vandaag bvb door aanvallen diep in Libanon. Israël zegt dat ze 5 Hezbollah-leden ontvoerd hebben, de Hezbollah ontkennen dat, het zijn geen leden van de Hezbollah en ze vragen hun foto’s vrij te geven.

 

Wat is waar? Er wordt ongetwijfeld vaak gelogen langs beide zijden binnen de propaganda-oorlog. Daarom is het zo nuttig ook alternatieve nieuwsbulletins kritisch te kunnen beluisteren.  Het ergst zou zijn je niks meer van de gebeurtenissen aan te trekken, je schouders op te halen en de knop om te draaien zodra je nieuwsfeiten hoort. Dan staan je hersenen volledig blank van televisiewater….(om het met een liedje van Wannes van de Velde te zeggen).  Dan hebben diegenen die voordeel hebben met de bestaande uitbuiting (en die is er anno 2006 zelfs op wereldschaal !) volledig vrij spel.

Dan hebben de nieuwsmanipulators hun uiteindelijke doel bereikt, dan heb je een mak kiespubliek dat zich laat leiden door de leider die het in hun land voor het zeggen heeft. Dan laat je vrij spel aan de sterksten, en gaat deze wereld uiteindelijk tenonder aan onderlinge uitbuiting.Zolang uitbuiting  bestaat is maatschappelijk engagement een noodzaak. Wie kan vrede nemen met de bestaande toestand?

 

21:56 Gepost door doeterniettoe in Media | Permalink | Commentaren (0) | Tags: israel, libanon, media |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.