09-07-06

Libertarisme ?

Een aantal blogs propageren het libertarisme, een zo groot mogelijke vrijheid en zo weinig mogelijk staatsbemoeienis… Het lijkt wel een teruggang naar 19de eeuwse toestanden.

Wikipedia geeft een mooi overzicht van voor en tegen en uiteraard wordt het artikel tegen door libertairen betwist… Immers het ego, dit hier typende ik ook dus, zou niet liever vragen van zo vrij mogelijk te zijn al ziet dit sujet wel in dat zulke maatschappij te sterk individualistisch wordt en er  uiteindelijk dan mee ophoudt een maatschappij te zijn; het is dan geen samenleving meer maar een jungle waar de wet van de sterkste, het elk voor zich, overleeft (cfr cartoon bovenaan)….

 

Wetten moeten steeds in vraag gesteld worden maar zijn noodzakelijk zolang de individuen van een samenleving niet inzien dat eigenbelang vaak nefast is voor maatschappelijk belang.

Het blijft steeds zoeken naar een betere maatschappij waar de destructieve tendensen in elk van ons beteugeld worden of nog beter kunnen gekanaliseerd worden tot maatschappelijk aanvaardbare neigingen.

 

Het is betreurenswaardig dat nu  in Wallonië juist socialisten ‘in nauwe schoentjes’ komen te zitten, het lijken wel ‘libertairen’ die eens aan de macht de wettelijke rechtsregels aan hun laars lapten, en alleen maar oogden naar het  geld dat binnen hun bereik lag….Zij waren niet zozeer bezig met het collectieve belang maar met hun eigenbelang…

 

 Een ethiek is absoluut noodzakelijk, kies evt machthebbers die het doen omwille van de eer, uit idealisme,  omwille van de uitstraling die ze krijgen bij een goed beleid, evt mensen die niet voor een vergoeding hoeven te werken.. Een groep onomkoopbaren  dus (ik vrees dat velen hen niet graag zouden zien komen…). Is dit naief, te idealistisch? Zou het niet kunnen?

 

 Het ikje dat uit is op eigengewin moet worden gebannen. Het veroorzaakt te veel ellende denk bvb aan de oorlog in Irak en zijn tienduizenden doden. Overdreven getal? Geenszins  westerlingen  tellen uitsluitend hun soortgenoten  als doden, en  de anderen ? Dan krijgt men als antwoord:  “tja, het is oorlog….”

 

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Libertarisme

 

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kritiek_op_het_libertarisme

 

Boeiend is ook het overleg rond het artikel ‘Kritiek op het libertarisme’ Het toont duidelijk hoe democratisch Wikipedia werkt: http://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg:Kritiek_op_het_liber...

 

 

16:50 Gepost door doeterniettoe in Filosofie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: maatschappij, ego, vrijheid, wetten |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.