07-07-06

Ellsberg roert zich weer…

Daniel Ellsberg stelde tijdens   de Vietnamoorlog een  moedige daad: hij gaf een aantal geheime rapporten door aan de New York Times en die daad was mede de oorzaak dat er een einde kwam aan die ellendige Vietnamoorlog. Ellsberg verlangt engagement van de Amerikanen en wel via het net. Het net als middel tot bewustwording van de massa a.h.w.

 Hij ziet parallellen tussen toen in Vietnam  en nu…  Hij pleit in de hierna volgende tekst  voor “The Voter’s Pledge” een manifest dat alle kiezers moet verzamelen die tegen deze oorlog in Irak (resp Iran) zijn en zo een drukkingsmiddel kan vormen voor elke toekomstige presidentskandidaat. Dwarsliggers zoals Ellsberg maken een begin van democratie mogelijk.

 

 originele Engelse tekst van Daniel Ellsberg: http://www.informationclearinghouse.info/article13890.htm

 

Vertaling:

 

Niet in onze naam: The Voter’s Pledge

 

Volgens recente opinieonderzoeken, geloven de meeste Irakezen niet dat wij  [de zgn bevrijdingstroepen van de VS, nvdr   ] in hun land de dingen beter of veiliger maken. Wat zegt dat over de legitimiteit van  een verlengde bezetting, over  minder permanente Amerikaanse basissen in Irak? Wat betekent het  voor voortdurende Amerikaanse gewapende patrouilles zoals één laatst in  November in Haditha betekent, die, wij hebben het nu vernomen, heeft  geleid tot de dood van een marinier  en 24 ongewapende burgers?

 

De vragen zeer als deze knaagden aan m’n geweten in het heetste van de Oorlog van Vietnam, en hebben uiteindelijk geleid tot  de publicatie van eerste van de Pentagonpapers in Juni 1971, 35 jaar terug.

 

Als gewezen  marinier bevelhebber en defensieanalist in 1970, had ik  exclusieve toegang tot hoogst geclassificeerde defensiedocumenten voor onderzoekdoeleinden. Zij werden bekend als de  Pentagonpapers en bevatten de  47delig uiterst geheime geschiedenis van de Afdeling van de Defensie rond de  Amerikaanse betrokkenheid in Vietnam genaamd  „U.S. Decisionmaking in Vietnam 1945-68”. De Pentagonpapers maakten het zeer duidelijk dat ik, zoals de rest van het Amerikaanse publiek, werd misleid over de oorsprong en de bedoelingen van de oorlog waaraan ik had deelgenomen – juist zoals  nu 85% van de troepen in Irak die nog altijd geloven dat Saddam Hussein verantwoordelijk was voor  9/11  en dat hij een verbintenis had met Al Qaeda.

 

Die periode had verscheidene gelijkenissen met deze periode. Het congres debatteerde  rond de terugtrekking van V.S-strijdkrachten uit Indochina terwijl President Nixon eerder dan zich eruit terug te trekken, geheime plannen maakt om de aan de gang zijnde oorlog in Z-O Azië uit te breiden - met inbegrip van een belangrijke luchtaanvallen tegen Noord-Vietnam, mogelijk met gebruik van  kernwapens.

Tegenwoordig zijn  de bedreigingen van de  Bush administratie voor een oorlog tegen Iran expliciet, met ambtenaren die regelmatig herhalen dat de nucleaire „optie” op tafel ligt. De Amerikanen zagen de kleurenfoto's van de My Lai  slachting; nu zien wij akelig gelijkende foto’s uit Haditha: vrouwen, kinderen, oude mensen en baby’s, allen neergeschoten van dichtbij.

 

Wat was het dat maakte dat ik  7.000 pagina's van hoogst geclassificeerde documenten begon te copiëren -  een handeling waarvan  ik absoluut  verwachtte dat die me levenslang naar de gevangenis  zou sturen? Ik kwam tot de conclusie dat het systeem waarvan ik deel  had uitgemaakt, met een niet in vraag gestelde loyaliteit van 15 jaar, als marinier, als ambtenaar van het Pentagon én als staatsdepartement officier in Vietnam, dat het een systeem was dat reflexief liegt, op elk niveau, van sergeant tot opperbevelhebber, over moord. En ik had het bewijsmateriaal om het te bewijzen.

 

De documenten toonden zeer duidelijk aan hoe wij verwikkeld waren in een meedogenloze oorlog uit  keuze, in iemand anders land - een land dat ons niet had aangevallen – gekozen voor onze eigen binnenlandse en externe doeleinden.  Het werd me duidelijk  dat de rechtvaardigingen  voor onze betrokkenheid verkeerd waren. En  de oorlog zelf was onrechtvaardig, want alle slachtoffers van onze vuurkracht werden gedood zonder rechtvaardiging.

 

Dat is moord.

Tegenwoordig moeten, het kan niet anders,  ten minste, honderden burgerlijke en militaire ambtenaren in het Pentagon,  CIA, staatsdepartement, Het nationaal veiligheidsagentschap  en het Witte Huis t in hun brandkasten en computers vergelijkbare documentatie van intense interne debatten  hebben liggen- tot dusver  zorgvuldig voor het Congres en het publiek  verborgen - over voorziene of daadwerkelijke oorlogsmisdaden, meedogenloos beleid en binnenlandse misdaden: de Pentagonpapers van Irak, Iran of de aan de gang zijnde oorlog rond de Amerikaanse vrijheden. Sommige van die ambtenaren zullen naar ik hoop  verkiezen  persoonlijke risico’s te lopen om de waarheid te vertellen – zoals ik vroeger al deed – vooraleer nog meer levens verloren gaan of een nieuwe oorlog wordt gelanceerd.

 

Haditha houdt niet alleen een spiegel omhoog naar de Amerikaanse troepen op het strijdveld, maar naar onze gehele maatschappij. Niet alleen naar de leugenaars bij de overheid maar naar hen die hen te gemakkelijk geloven. En naar ons  allemaal in het openbaar, in het beleid, in het Congres en de media die  tot dusver zo ondoelmatig van mening verschillen of die er gewoon bijstaan  als er gemoord wordt en niks doen om het te beletten of om het te tonen.

 

 

Amerikanen moeten de burgerlijke moed hebben onder ogen te zien  wat in hun naam wordt gedaan en te weigeren medeplichtigen te zijn. De ‘Voter’s Pledge’ [kiezers belofte, nvdr] is een manier om dit te doen. De “Voter’s Pledge” is een project dat uit vele van de belangrijkste anti-oorlogsbewegingen bestaat. United for Peace and Justice , Peace Action, Gold Star Families for Peace, Code Pink, Democracy Rising,  evenals groepen met bredere agenda's zoals de National Organization for Women, Progressive Democrats of America, After DowningStreet.com en tijdschriften waaronder The American Conservative  en The Nation. Het doel van deze coalitie is een basis van anti-oorlogskiezers uit te bouwen die door niemand  kan worden genegeerd die het presidentschap van de VS beoogt. Wij willen dat miljoenen kiezers de Voter’s Pledge  ondertekenen en nee zeggen tegen  pro-oorlogskandidaten.

 

U kunt op dit ogenblik helpen door  www.VotersForPeace.US te bezoeken  en dadelijk The Voter’s Pledge te ondertekenen.

 

 

Daniel Ellsberg is een gewezen Amerikaanse militaire analist die hielp een eind aan de Oorlog van Vietnam te bewerkstelligen door de Pentagon Papers vrij te geven, het verslag van de V.S.- militairen over hun schandalige activiteiten tijdens die oorlog.

 

Wikipedia over Ellsberg: http://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Ellsberg  (Eng)

 

Recent video-interview van Ellsberg en John Dean op Democracy Now: http://play.rbn.com/?url=demnow/demnow/demand/2006/april/...

 

Transciptie:  http://www.democracynow.org/article.pl?sid=06/04/27/149236

 

 

 

22:32 Gepost door doeterniettoe in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vietnam, irak, dwarsliggers |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.