09-06-06

Sterk manipulatieve film dat wel, maar leerzaam voor de toekomst !!!

Triumph des Willens nu op  je pc!!!

Massamanipulatie: toen… en nu?

 

 

 

 

 

Triomf van de wil, de wil van een man, in casu Adolf Hitler, die zijn wil/ visie  doorzet, zijn frustraties verwoordt en vermengt met  die van het hele Duitse volk  en dan daar alle middelen voor gebruikt om ze af te reageren en zijn nationalistische droom te verwezenlijken:  politieke middelen (lamleggen van het parlement door rijksdagbrand verkeerdelijk toegewezen aan Van der Lubbe, een communist) , strijdmiddelen ( aanvalsoorlog* t.e.m. vernietigingskampen), cultuur waaronder ook film (alles wat niet Duitsland verheerlijkte was entartete Kunst) .  

 

Niet verwonderlijk dus dat Leni Riefenstahl, de regisseur van ‘Triumph des Willens’, zich  in functie van de Führer en zijn propagandamachine stelde en hem met deze film (‘documentaire’ zegt zij, - zeg maar beter  ‘schitterende  propagandafilm’-) mythische proporties gaf.

 

In het begin zie  je het al: als een God komt Hitler uit de wolken neergedaald….[Bedenk wel deze film werd gemaakt in een tijd dat filmen in een vliegtuig, beelden boven de wolken nog geen vanzelfsprekendheid was] Een ontzettend mooie film, een ballet van beelden, waar de enkeling zijn kleine rol speelt in het grote geheel. Kan je hier wel nog van enkeling spreken, van individu? Kunnen we dat eigenlijk wel ooit, uiteindelijk zijn onze gedachten combinaties van miljarden bestaande woorden omgezet in gedachten. Maar hier was een man aan het woord met een groot ego, die zijn wereldbeeld wou doorzetten en zich blijkbaar niet bewust was van het bestaan van anderen. De ultieme ego-tripper die in zijn vernietiging een volk meesleurt. Een volk dat zich met de leider vereenzelvigt en voorwerp is van manipulatie binnen de toenmalige media. Verleden tijd?

 

Het enige belangrijke was het grote geheel. Het collectieve gebeuren maar dan wel georkestreert zoas  Hitler het wou. Doorgedreven egogerichtheid. Eigen volk, eigen natie.

 Hitler extrapoleert tijdens zijn regime zijn eigen innerlijk in zijn rijk.. Zijn  verhouding tot het jodendom bvb., facetten die  hij bij zichzelf  niet kon accepteren, verwerkte hij op een (gruwelijke) manier: dat verantwoordt zijn beslissing tot het vernietigen van een een ras….

Volslagen waanzin, de ‘vreemde’ herleid tot Untermensch.

 Hitler  dacht zwart-wit: de joodse mens werd van alle menselijkheid ontdaan,.  Het joodse aspect binnen Hitler zelf werd maar onzichtbaar door alle joden weg te wissen. Ver-niet-igen. Je reinste irrationaliteit in het land van Kant.  

 

Alle aspecten van het  mens-zijn  zitten in eenieder.  We zijn allen dezelfde. In ons zit een Hitler en ook de grootste heilige. Beide. We hebben alle trekjes.  Het is belangrijk dat te onderkennen. En de positieve tendensen in ons te laten primeren. Vandaar dat waakzaamheid geboden blijft. Zeker in een massamaatschappij als de onze. Democratie kan maar door niet ego-gericht te handelen in functie van het grotere geheel dat samen wil leven.  Elke dag. bewust handelen. Politiek niet ego-gericht denken is een noodzaak  voor de toekomst van deze planeet. Het stond hier al vaker en is geen loze slogan maar het kernpunt: “Let’s communicate or die “

 

 

 

Triumph des Willens:

Hier de film :

http://video.google.com/videoplay?docid=-9076835539195533...

 

Bespreking van deze film : http://www.digg.be/movie.php?id=898  (Ned)

Bespreking en reacties op de film (Ned): http://www.moviemeter.nl/film/2618

(In de voorgaande bespreking zegt iemand dat je de inhoud ook veel korter had kunnen weergeven, inderdaad maar door de lengte, de fascinerende beelden van de massa, de travelings heeft dit anno 1944 een fascinerend  effect op de cinemakijker, betovert hem a.h.w.

, hij wordt onbewust een mededeelnemer aan het collectieve gebeuren.

 

http://www.go2war2.nl/artikel/1114

 

 

Filmscript van ‘Triumph des Willens’: http://www.dasblauelicht.net/triumph_des_willens3.htm

Over Leni Riefenstahl: http://www.riefenstahl.org/director/1935/

Pdf over de nazi-periode: http://www.social.mtu.edu/faculty/Scarlett/WC/Lectures/1b...

 

 

* aanvalsoorlog:  het eufemisme pre-emptive strike bestond nog niet…

 

Over Olympia van Riefenstahl zie  Blogbedenkingen 21/5/05

21:59 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.