30-05-06

Het sportpaleis uitverkocht dan maar: de Dalai Lama op Blogbedenkingen!

Het sportpaleis is op 5 juni uitverkocht (zie : http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=GDN... ) Gelukkig is er het internet, en met een klikje heb je hieronder een gesprek van de Dalai Lama over “ethical leadership for a new millenium to promote dialogue and crosscultural understanding around the world  (vert: ethisch beleid voor een nieuw millenium ter bevordering van dialoog en intercultureel begrip overal ter wereld). Ethical selfawareness and personal transformation.

 

De Dalai Lama spreekt eenvoudig Engels en kan dus begrepen worden ook al heb je geen uitgebreid vocabularium ter beschikking. Bovendien spreekt hij vrij traag, ook dat maakt het begrijpen makkelijker. Een noodzakelijke voorwaarde, zeker als het gaat over een  thema zoals het zijne.

 

Hier His Holiness:

http://video.google.com/videoplay?docid=-6553037592371370...

 

Opvallend is dat de Dalai Lama zelf de gewoonten van het land respecteert maar zelf absoluut niet aan image-building doet. Het is duidelijk dat hij door zo eenvoudig mogelijk te spreken, wars van enig poeha, de mensen, waar ook, tot rust brengt en hen open laat bloeien. Doe maar gewoon. Je ziet velen die hem respect betonen, zelfs verering al blijft hij zelf gewoon in welke situatie ook.

 

Hier een synthese van zijn uiteenzetting:

Noodzaak is een innerlijke sterkte op te bouwen. Geen blinde innerlijke sterkte vanuit een ' ik' maar een met de juist houding. Transformatie van het innerlijke, niet door uiterlijke dwang, dat werkt niet. Het kan alleen gebeuren vanuit jezelf.  Via medevoelen kan je goed communiceren met een ander wezen, niet via haat. Meevoelen kan allen door het openen van je hart, openstaan naar de andere toe.  Ook al reageert de andere niet zoals je wenst, dat kan geen kwaad, belangrijk is je eigen positieve houding naar de andere toe. Werk met de positieve emoties in je. Betrokkenheid, geven om mekaar, dat alles  geeft een goed gevoel en brengt meer harmonie. Als je woede ontwikkelt tegenover iemand dan maak je een vijand die je als een mikpunt bekijkt, eng-denkend (narrow-focused),  niet realistisch meer. De complexiteit van de hele situatie wordt dan genegeerd. Bekijk de zaak holistisch. Analyseer, kijk naar de realiteit. Eens je  het destructieve van negatieve emoties inziet, zal je ze niet verder meer willen ontwikkelen. Welke actie je ook onderneemt zolang ze gebeurt vanuit die gezonde ondergrond van positieve gevoelens zal ze goed zijn. Doe geen acties vanuit negatieve gevoelens.

Morele ethiek betreft ons allen. Alle godsdiensten hebben de potentie deze waarden te onderschrijven. Religieus geloof ondersteunt de menselijke waarden, religieuze gevoelens staan niet  erboven! [applaus]  Religieuze harmonie tussen de godsdiensten en levensbeschouwingen kan zich van daaruit  ontwikkelen.

 

Dan  een  getuigenis van Sharon Stone over de betekenis van het boeddhisme en  de Dalai Lama voor haar. Ze zegt tot het publiek:" You have choices to make; Be your best destiny. " Ze maakt trouwens de laatste minuten van haar uiteenzetting  nog een grappige (politieke) randbemerking waarop ze haastig zegt “sorry, I wasn’t supposed to go political…”  

 

Uiteindelijk is al wat de Dalai Lama zegt niet ingewikkeld maar we laten ons veelal meeslepen door allerlei nep-conventies en rollenspelletjes waardoor we de eigen authenticiteit verliezen. We  benaderen de andere niet meer  vanuit een eigen authenticiteit maar vanuit een beeld van onszelf, hoe we willen overkomen bij de andere (de andere waarvan we ook al een beeld hebben …) Zo zitten we in luchtspiegelingen, hersenschimmen en zien we de realiteit niet meer: de realiteit is twee mensen die mekaar ontmoeten, kunnen ontmoeten zonder vooroordelen (wat gedachten zijn, opgebouwde conditioneringen)…Zo moet het ook op wereldschaal, elkaar beter leren kennen, mekaar kansen geven..

 

 

http://www.tibet.ca/en/wtnarchive/2005/9/21_4.html

 

15:01 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.