11-05-06

Eigenzinnige tv-keuze

 

Humo en de kabel lijken soms onder een hoedje te spelen want hoewel ARTE al uitzendt van 8 uur ’s morgens, de hele dag door en dan nog tot 3 uur ’s nachts (en dat elke dag van de  week) lijkt het nog steeds alsof ARTE uitsluitend een avondzender  en nachtzender is.  En dan moet je nog digitaal gaan want anders kan je naar ARTE fluiten…(politiek van de kabel) Als de puzzelspelletjes in de daluren maar worden uitgezonden en de Amerikaanse series (wanneer nog eens een Japanse of Z-Amerikaanse, dan merk je tenminste nog dat er nog andere culturen op de wereld zijn die veel te vertellen hebben) De vrt lijkt een ‘engelstalige’ zender wel, andere Europese landen komen nauwelijks aan bod. Waarop wachten om je een schotel aan te schaffen en dan kan je Arte onbetutteld  binnenhalen evt de ganse dag? Gratis nog wel.

 

De VRT zegt haar openbare opdracht te hebben vervuld het afgelopen jaar. Dat is zelfgenoegzaamheid. Ze hebben misschien geen kijkers verloren maar als je bvb ‘de week’ leest in Humo waar BV’s hun ideale programma’s moeten kiezen, dan blijkt dat ze weinig kijken of kijken naar werk van vriendjes of beroepshalve.. anders niet. Terecht want er is niks. Kijk je dagelijks naar Blokken, Het leven zoals het is , De tabel van Mendeljev, dan heb je ‘eenheidsworst’ ook al kan er soms een leuke item  inzitten. Dan verrast televisie niet. Dat is het maatschappijbevestigend en collectieve tijdverspillerij waar je niks aan hebt. Als je nog eens een “100.000 of niets”-show terugziet met de haast onmogelijke eindvraag dan zie je dat als een koldershow!! Want nu zijn de kwissen zoveel beter (lees makkelijker) Hoogtepunt zijn de spelletjes op de commerciële zenders  waar men je nog juist  het antwoord niet voorzegt al glipt dan het gezochte woord soms ‘toevallig’ toch even door het beeld ( en vtm, kanaal 2 of vt4 heeft dan ondertussen weer 500 bellers (500x 75cent ) meer.  Dát is de dag en nachttelevisie hier in Vlaanderen. This is Flanders !!!  Beschamend dat de VRT daar niks beters tegenover stelt.

 

Hier dan de eigenzinnige  keuze voor de volgende dagen:

 

Vrijdag 12 mei Ned3 23.40u : Sanger fràn andra vaningen (Songs from the second floor)  Een bijzondere film waarvan de beelden als schilderijen in je geest blijven hangen. Zeer beklijvend en tegelijk heel echt en  herkenbaar. Cinema op z’n best, al moet je het hier niet doen om het verhaal. Opnemen als je de kans hebt. De film won de prijs van de jury in Cannes. Aan deze Zweeds- Noors-Deense film werkte regisseur Roy Andersson 4 jaar. Dit is geen eenheidsworst. Het kijken waard.

Sanger fran andra vaningen: http://www.cinema.nl/cinema/magazines/news/index.jsp?port...

of dit: http://www.8weekly.nl/index.php?art=1061   

 

 

Maandag 15 mei Canvas 20.40u: Sweet Sixteen. De hartverscheurende Ken Loach-film over een 16jarige tiener die zichzelf en zijn moeder uit de sociale ellende wil trekken. Zeer realistisch en spannend portret. Cinema mag geen escapisme zijn, moet  werkelijkheden tonen, het lijkt soms of dat ongepast is. Droomcinema is  jezelf in slaap sussen en uiteindelijk dus je neerleggen bij de bestaande wereldorde. Kan niet.

Sweet sixteen (Ken Loach): http://www.cinemaparadiso.nl/sweetsixteen.html

 

Woensdag op donderdagnacht 17mei Arte 2.05u : “The War Game” Peter Watkins’ beklijvende film over een atoomexplosie boven London en de gevolgen achteraf. Een film uit 1966 die de BBC  20jaar in de kast liet liggen vooraleer op het kleine scherm te brengen.

 

 

 

 

Programmawijziging op Canvas: Bowling for Columbine van Michael Moore  vrijdag 12/5/06 om 23.40u (n.a.v. de gebeurtenissen van gisteren in Antwerpen)

 

Interessante film  in de typische Moore’s stijl

http://www.filmkrant.nl/av/org/filmkran/archief/fk239/moo...

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bowling_for_Columbine

http://www.vonk.org/CallReadOnly.asp?artikelID=542&st...

 

pedagogische map: http://www.bowlingforcolumbine.com/library/teachers/index.php

 

10:57 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

In de kijker Proficiat Doeterniettoe ! Je blog staat vandaag in de kijker op de homepagina van de Skynet Blogs.

Hartelijk gefeliciteerd vanwege het hele Skynet Blogs team :-)

Gepost door: Skynet | 11-05-06

proficiat Dat is eens een goede posting van jou. Ik woon reeds jaren in het buitenland en ben sowieso aangewezen op schotelantenne. Ik kan programma's van de VRT zien op de BVN-satelietzender (samenwerking tussen Vlaamse en nederlandse TV-zenders), maar het valt op hoe laag het peil is van Vlaamse zenders. inderdaad, ARTE is hogenstaand, en ook vele ander buitenlandse zenders.
groetjes

Gepost door: sebastian | 12-05-06

Benieuwd Ja, Cinema 3 , elke vrijdag laat op Ned. 3 is altijd een 'culturele' film, hé. Ben eens benieuwd wat deze gaat geven : een "absurde" film, aldus de Standaard, die niet bij iedereen in de smaak zal vallen.
Mis je ook "Filmfan" dan ? (elke woensdag op canvas)

Gepost door: Hildegarde | 12-05-06

De commentaren zijn gesloten.