02-05-06

Nucleaire tweeslachtigheid….Iran…Israël

“Nuclear ambiguity” zo noemt men Israël’s houding tegenover de geruchten over het bezit van atoomwapens door Israël. Het wordt door Israël noch bevestigd, noch ontkend..

 

Feit is wel dat Isra Vanunu (reeds ooit voorgedragen voor een Nobelprijs voor de vrede) foto’s maakte in de jaren 80 van de geheime nucleaire fabriek die Israël in het grootste geheim uitbouwde  en hij nadien daarvoor 18 jaar gevangenis kreeg en uitzat waarvan 11 in volledige afzondering!!! Ondertussen is hij  ‘vrij’ al is zijn bewegingsvrijheid beperkt. (zie: Vanunu's situatie in 2005: nog niet 'echt' vrij... )

 

Hier de geschiedenis van de atoomwapens van Israël, vanuit een onverdachte bron: de BBC.

De boeiende film begint met 2 prangende vragen  waaruit duidelijk blijkt dat men in het Westen de laatste 30 jaar  2 maten heeft gebruikt: men  liet Israël toe wat men anderen (lees de Islamitische wereld) verbiedt. Wie voelt zich op dit ogenblik bedreigd? Wie voert een agressieve expansiepolitiek? Vanuit de Islam bekeken is dat het Westen dat zich bemoeit met Afghanistan, en het Midden Oosten.

De documentaire begint trouwens met 2 retorische vragen:

Which country in the Middle East has no outside inspections? (Welk land uit het Midden Oosten duldt geen internationale inspectie? )

Which country jailed its nuclear whistleblower for 18 years? (Welk land kerkerde de nucleaire signaalgever 18 jaar lang?)

Boeiende film over Israël’s nucleaire wapens:

http://videos.informationclearinghouse.info/isra-vanunu-200204.rm

 (Hier de transcriptie van deze documentaire: http://news.bbc.co.uk/nol/shared/spl/hi/programmes/corres...

De BBC over deze documentaire: http://news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/correspondent/28413...

 

Een Arabische zender heeft een  computersimulatie gemaakt van deze nucleaire vestiging o.a. vanuit de 80 foto’s die Vanunu  genomen had.

DE 3D simulatie hier:  http://informationclearinghouse.info/article12869.htm

 

Hoe bekijken  de Islamitische volkeren  dit alles? Als een defensieve daad van Israël? Valt te betwijfelen: voor hen is dat een offensieve daad…

 

Belangrijk is het terrorisme een halt toe te roepen en dat gaat uitsluitend door een rechtvaardig beleid waar alle landen gelijk worden behandeld.. De Islamitische landen zowel als Israël.  Daar zijn we met Bush  jammer genoeg vaak verre van… 

 

Toevallig (?)  toont  Arte zondag 7 mei om 23 uurl  de knappe BBC-film van Peter Watkins (uit  1965), een film die ooit heel wat stof heeft doen oplaaien en 20 jaar lang niet het TV-scherm haalde.  De film heet “The Wargame” en toont wat er zou gebeuren bij een atoomaanval op Londen en de daaropvolgende uitbrekende paniek. http://www.moria.co.nz/sf/wargame.htm

Zeker de moeite. Een “eye-opener”, jammer genoeg  (na al die jaren nog altijd… ) geen fictie. ….

 

Imdb over “The Wargame” : http://www.imdb.com/title/tt0059894/

Mooie  uitgebreide (Franstalige) pdf over Watkins: http://www.videoreme.com/watkins.pdf

Verder nog: http://www.mnsi.net/~pwatkins/warGame.htm

 

 

 

 

17:23 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.