01-05-06

Liefde, entertainment en de 1ste mei….

1 mei en  je kijkt naar “Pop around the clock”  een schitterend 24-uurs programma van 3sat* zomaar op je scherm (als je een satelliet hebt, en waarom zou je dat je nu  nog ontzeggen, veel goedkoper dan welke kabel ook en blijvend gratis eens na aankoop…) en tegelijk besef je het gevaar dat iedereen zich “Around the Clock” zou vullen met entertainment en nooit meer zou nadenken… en  een  wereld  die  dan ondertussen onverschillig verderdraait,  jammer genoeg  nog maar eventjes want de soort nihiliseert zichzelf aldus, heeft zich dan  herleid  tot  een helse machine die  moet eindigen in zelfdestructie..  Een Jean Tinguely-constructie.(zie bvb Tinguely  in http://www.flevocultuurenschool.nl/ram/581.ram , een film waarin je tegelijk ook ziet dat kunst en het gewone leven kunnen samengaan )  Zo het leven in zelfdestructie eindigt, dan lag het wel in onze genen… Dan probeert  de evolutie het nog wel eens opnieuw … De hoeveelste keer dan al ??? Kan de mens zijn lot niet meebepalen?  Zijn we daarvoor te auto-destructief? En bestaat er niet zoiets als mede-verantwoordelijkheid???

 

Zal het zo gaan???? 

Ik vraag me af of het zo zal moeten:  zullen we ons kapot entertainen zoals Neil Postman al voorspelde…?  Ik vraag me af of jij dit ook denkt (of misschien juist niet denkt, maar dat is dan tenslotte hetzelfde, je bent dan tenslotte met hetzelfde bezig….)

Ik meen: betrokkenheid moet, we moeten beseffen dat we alleman zijn en dat het lot van iedereen uiteindelijk het eigen lot is. (Vandaag nog: duizenden in de straten van Brussel op zoek naar papieren, naar een levenswaardig bestaan, Afrika aan onze deur dus ….)  Dát IS  de realiteit. Je bent iedereen. Als jij dit leest ben jij even misschien deze geest, kom je in deze ("mijn") gedachte. Dat is zo en waarom niet? Deze woorden zijn eeuwen oud en niet de mijne. Dit is het feest van de 21ste eeuw: we leren mekaars gedachten kennen ook al ken ik je niet, ken jij me niet. Kom gerust binnen. Misschien ken je me juist heel goed, uiteindelijk al wat in deze blog staat heeft me geroerd, jou misschien ook, wat is dan het verschil tussen ons ook al zien we mekaar nooit; kennen we mekaar nooit. Dat hoeft ook niet, belangrijk wordt het overleven en dat kan uitsluitend door communicatie.  Daar hoort ook muziek toe, zelfs ‘Pop around the Clock’, Belangrijk is je ego te vergeten en te zorgen dat je geen grenzen maakt tussen deze en gene. Er bestaat geen buitenland er zijn alleen maar mensen en jij bereikt me via het net, ik bereik jou via dit net. En er zijn er zovelen en jullie allen zijn boeiend, jij hele wereld, miljarden elk met je eigen geschiedenis, je eigen miseries en blijdschappen  en iedereen  ook de grootste verschoppeling moet de kans krijgen zich te ontplooien….

 

Dat hoop je (wie die je is, doeterniettoe) en daar wil je je  voor engageren…misschien onmogelijk, maar er is tenslotte geen andere weg waard geleefd te worden.  Niemand heeft  meer rechten dan een ander.  Niemand is een “vedette”(wie dat echt van zichzelf begint te geloven gaat de waanzin in; de waanzin van de vastgeroeste beelden…), belangrijk is mekaars waarden en talenten te erkennen en er geen commercieel product van te maken. Geld willen verdienen, méér dan een ander is al zulke waanzin.De sterkste aap willen zijn…  Ik  droom van een ‘dag allemaal ‘ zonder BV’s, dat  is tenslotte het ultieme tijdschrift dat blogs  zouden kunnen waar maken….. en dat zou  tenminste lezenswaard zijn.  Eenieder heeft tenslotte een lezenswaardig verhaal. Beter dan de boekjes.

 

Let’s unite…

Make love not war ,blijft een noodwendige overlevingsstrategie….

Er is geen andere weg.

 

Dit lijkt (of is) een 1ste mei toespraak…(ook al is het er een om 5 voor 12…)

Doeterniettoe…

 

 

 

* Kleine Noot: 3Sat geeft absoluut niet continu entertainment, eerder het omgekeerde, behalve vandaag en dan nog juist op 1 mei… een opzettelijk teken misschien dat je aan het denken zet???

 

 

(ill: Marion Whylton: The entertainer )

http://www.3sat.de/

23:57 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kunst, sociologie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.