12-04-06

Chomsky’s “Failed State” (deel 2 nu ook te bekijken…)

 

In dit deel heeft Chomsky het onder andere over het Amerikaanse kiessysteem dat maakt dat de bevolking onwetend blijft over waarvoor degenen staan waarvoor ze kiezen, en dat gewoon omdat kiescampagnes niet zozeer over onderwerpen gaan maar over een beeldspraak creëren rond een bepaalde kandidaat. Echte voorbeelden van democratische verkiezingen ziet Chomsky opkomen in Latijns Amerika (Bolivië, Venezuela.) niet in de VS….

 

Hier een vertaald  kort stukje uit dit interview: De kiezer wordt in de VS al dadelijk benaderd als een consument die verleid moet worden tot het kiezen van het geschikte “product”:

 

Wat betreft de “consumenten”, Ik bedoel, wanneer je een televisieadvertentie bekijkt, dan poogt deze niet je tot een geïnformeerde consument op te leiden die een rationele keuze zal kunnen maken. Wij allen kennen dat. Als zij dat gingen doen,  dan zou General Motors  enkel een lijst van de kenmerken van zijn modellen maken, en weet je, de klus is geklaard. Het doel is door beeldspraak te bedriegen -- het is zo doorzichtig – betekenissen invoegen  om te misleiden en ervoor te zorgen dat de niet geïnformeerde consumenten irrationele keuzes zullen maken.

En dat leidt rechtstreeks naar het democratische tekort. De VS. heeft geen verkiezingen in een ernstige betekenis. Het heeft publiciteitscampagnes, gevoerd door dezelfde industrieën die tandpasta verkopen: de public relationsindustrie. Wanneer zij kandidaten verkopen, vertellen zij u niet -- informatie over hen, even weinig over hen als over levensstijl, geneesmiddelen of auto's. Wat zij doen is een beeldspraak creëren om te misleiden en te bedriegen. Dat is wat een kiescampagne wordt genoemd. Het resultaat is dat de mensen onwetend zijn wat betreft standpunten van de kandidaten rond bepaalde  thema’s.

Om één kritisch voorbeeld zo te nemen, neem het  Protocol van Kyoto. Ik bedoel de milieucatastrofe is een ernstige kwestie. Het publiek is sterk ten gunste van het Protocol van Kyoto, zijn  zo sterk vóór dat een meerderheid van de kiezers van Bush – Bush kiezers – dachten  dat hij ten gunste van Kyoto was. Zij zijn volslagen onwetend. En het is niet wegens geestelijk onvermogen of een gebrek aan belangstelling. Het is omdat dat de manier is waarop de campagnes worden voorgesteld. Zij worden voorgesteld om kwesties van de agenda te houden. Opmerkelijke  gevallen.

 

 

 

Hier zie je deel 2 van een gesprek rond  “Failed States”

 

http://play.rbn.com/?url=demnow/demnow/demand/2006/april/...

 

Transcriptie van de tekst:

http://informationclearinghouse.info/article12624.htm

 

Fragment uit het boek: http://www.khaleejtimes.com/ColumnistHome.asp?section=noa...

 

21:43 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chomsky, media, democratie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.