31-03-06

‘Laura’ vernietigen

Nabokov vroeg zijn laatste onvoltooide  roman (novelle?) “ The Original of Laura” te vernietigen na zijn dood. Dat is nog altijd niet gebeurd en een aantal schrijvers verlustigen zich al  er mee te kunnen werken (en zo ook de beroemdheid in te gaan). Dit hoort niet, je moet de wens van de auteur respecteren ook al heeft ie zelf niet de moed gehad zijn geesteskind  te doden maar wel de opdracht gegeven het te doen.

Zo vind ik het een verraad van Max Brod, de vriend van Kafka notabene, dat hij diens wens  (alle niet gepubliceerde werken te vernietigen) niet heeft uitgevoerd. Ook al is Kafka’s werk van onschatbare waarde,

 

Vernietig het werk van Nabokov en laat het verder leven als mythe daar heeft het zijn plaats. Het is een liefdesgeschiedenis en deze onaffe  liefdesgeschiedenis hoort zeker niet voltooid te worden (Liefdesgeschiedenissen eindigen altijd in de realiteit, zeker in een tijd van kicks, ze horen hier niet, juist door zijn dood kan deze eeuwig worden, poëtisch, mythisch denk aan Romeo en Juliet….)  Helemaal ongepast zou zijn een regisseur die het geheel bewerkt en er zijn carrière mee oppoetst. Dat is dan lijkenpikkerij en sensatiezucht.   Een liefdesverhaal dat Nabokov mee het graf in wou nemen  moet  eindigen zoals de geestelijke vader  dat wenste.…Dan wordt het eeuwige liefde. Gun hem dát.  

 

Ook al zeggen 10 Marcel Reich-Ranicki’s dat men het beter niet zou vernietigen…

 

http://www.salon.com/books/log/1999/04/19/nabokov/

 

Hier een pleidooi van iemand die het wil bewaren ook al beval Nabokov het te verbranden :

http://www.observer.com/printpage.asp?iid=12023&ic=Ro...

 

En hier buigt men zich  al over die mythische 50 bladzijden…:

http://www.libraries.psu.edu/nabokov/wlaura.htm

of droomt men ervan:

http://www.jewishworldreview.com/1105/rosenbaum.php3

 

zie ook: http://www.3sat.de/kulturzeit/tips/90448/index.html

 

(ill: Fire Fairy Globe : http://feuergottangel.tripod.com/animatedicons/index.albu... )

 

 

 

12:33 Gepost door doeterniettoe in Literatuur | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nabokov |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.