15-03-06

privatiseren... Laten we ons uiteindelijk niet pakken?

 

Reeds een aantal jaren is het modewoord privatiseren, en al wat de overheid kan verkopen (en dat vaak winstgevend is of potentieel winstgevend is) wordt kwistig verkocht (soms zelfs tegen een ‘vriendenprijsje’) Zo wordt de overheid gepluimd in samenwerking vaak met de overheidsinstanties zelf. En iedereen lijkt dit goed te vinden, zo houdt men de begroting ‘in evenwicht’.

 

De petroliumsector reed november 2005 rond met publi-wagentjes met de slogan ‘Laat uw mazout door de fiscus betalen’. (typische slogan overigens: de staat bekeken als een instantie die uitsluitend dient om je comfort te bezorgen, de staat als collectieve melkkoe…) En nu de staat een bijdrage aan de petroliumsector vraagt protesteert die heftig. Toegegeven, zo was de afspraak niet, de overheid had zelf jan met de pet een rad voor de ogen gedraaid, ze gingen de petroliumsector eens mee laten betalen, achteraf bleek het om een lening te gaan  die de sector nu en niet later terugeist. Verwacht iemand dat dat de petroliumsector een geste zal doen? Nee toch… Privéwinsten zijn heilig ook al zijn ze torenhoog. Privatiseren betekent: vaarwel algemeen belang, wij (aandeelhouders) gaan ons nu eens verrijken zie…

 

Zo simpel liggen de zaken  en daarin zit ook het duivelse. Velen hebben enkele  aandelen  in de bank en hebben angst in het eigen vlees te snijden… Dat is schitterend voor de zeer grote aandeelhouders want uiteindelijk gaan zij met de grote koek lopen en zulke strategie  houdt de bevolking mak….  Ziet de kleine aandeelhouder dan niet in dat door de staatsbelangen te privatiseren je nog veel meer in het eigen vlees snijdt. Is de staatsvorm  er niet juist gekomen om de zwakkeren (lees minder kapitaalkrachtigen) te beschermen?

 

En het algemeen belang? Dat dient om gepluimd te worden.

Met zulke mentaliteit komen we er niet.

 

 

Over ethisch beleggen:

http://www.vivat.be/00-00.asp?articleID=617

 

14:45 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.