02-03-06

Gevaarlijk idee nr.6 : Susan Blackmore (psychologe)

 

 

Alles is doelloos.

 

 

 

Wij mensen kunnen, en doen dat ook, onze eigen doeleinden stellen, maar uiteindelijk heeft het universum er geen. Al  de wonderbaarlijke  complexe , en prachtig ontworpen dingen die wij rond ons zien werden gebouwd door hetzelfde doelloze proces - evolutie door natuurlijke selectie. Dit omvat alles van microben en olifanten tot wolkenkrabbers en computers, en zelfs ons eigen innerlijk.

 

De mensen zijn (meestal) gewend aan het idee dat  levende dingen door natuurlijke selectie werden ontworpen, maar zij hebben meer problemen met het  aanvaarden dat de menselijke creativiteit  hetzelfde proces is dat op memen in plaats van op genen werkt. Het lijkt, zo denken ze, de uniciteit weg te vegen, de individualiteit en "ware creativiteit".

 

Natuurlijk doet het zulks niet; elke persoon is uniek  zelfs als die uniciteit door de bijzondere combinatie genen, memen en milieu wordt verklaard, eerder dan door een innerlijk  zelf als bron van creativiteit.

 

 

Over memen: http://www.susanblackmore.co.uk/Articles/sk97.html

Memen zijn betekeniselementen die in de maatschappij makkelijk overgenomen worden en de neiging hebben zich te reproduceren (vb. populaire deuntjes, tv-typetjes, uitdrukkingen enz… dat alles gaat een eigen leven leiden en heeft een eigen dynamiek)

Veel informatie over memen:  http://forum.opinieland.nl/topic.asp?TOPIC_ID=4379&wh...

 

Het “ ik” is een romantisch concept, een enorme zelfoverschatting, zeer onpraktisch voor het voortbestaan VAN DE SOORT maar erg nuttig (want winstgevend) in een individualistische kapitalistische samenleving. Het lijkt een concept waar we moeilijk zullen van afstappen….

 

 

http://www.edge.org/q2006/q06_2.html

 

 

13:43 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.