28-02-06

elders een andere blog... maar op dit eigenste ogenblik DE werkelijkheid: Bagdad burning

 

 

Bagdad Burning

 

 

 

Bagdad Burning blijft een boeiende weblog om voeling te houden met de inwoners van Bagdad.  Hoe zij de oorlog aanvoelen. Solidariteit met Irak blijft noodzakelijk, zeker nu.

Hier de vertaling van haar laatste logje, dat van maandag 27 februari…

Een blog die je nooit loslaat….

 

 

 

 

Vluchtige Dagen...

"De laatste dagen waren ontzettend  hevig ondanks de avondklok. Wij hebben  thuis eenvoudig  gewacht tot het overging en voor het beste gehoopt. De telefoon werkte niet en de situatie  wat electriciteit betreft, niet verbeterd. Wij zijn op een punt beland, waar dingen zoals elektriciteit,  telefoon en  brandstof  minder belangrijke zorgen lijken. Zelfs daarover klagen is  een luxe die Irakezen zich dezer dagen niet kunnen veroorloven.

De geluiden van geschut en explosies beginnen gewoonlijk bij dageraad, tenminste dan bespeur ik hen het eerst, en zij verminderen niet werkelijk tot ver in de nacht. Er was een klein schietgevecht  eergisteren op de belangrijkste weg dichtbij onze buurt, maar met uitzondering van de lokale moskee waarop geschoten werd en een lichaam dat gevonden werd 3 straten van hier, zijn  de dingen  vrij stil geweest.

 

Enkele buren hebben de mogelijkheid besproken een buurtwacht  op te zetten. Wij deden dit tijdens de oorlog en tijdens de chaos onmiddellijk na de oorlog. Het probleem dit keer is dat de Iraakse veiligheidsdiensten even sterk te vrezen zijn als de zwarte met klapmutsen geklede mannen die moskeeën aanvallen, huizen en elkaar.

 

Het voelt niet als burgeroorlog aan omdat Soenieten  en Sjiieten deze laatste dagen een grote solidariteit hebben getoond. Ik bedoel niet  de clerus  of de godsdienstige fanatici of de politici  - maar de gewone man. Onze buurt is gemengd:  Zowel Soenieten  en Sjiieten zijn  diep verontwaardigd rond de  aanvallen op moskeeën en heiligdommen. De telefoons zijn weer uitgevallen, maar wij zijn akkoord gegaan met een zeer primitieve communicatieregeling. Indien om het even welk huis in de buurt wordt  belegerd, dan moet iemand van dat huis  drie keer in de lucht schieten. Als schieten in de lucht geen optie is, dan zou iemand van  dat  huis moeten proberen om problemen te signaleren via  het dak.

 

De moskees hebben ook een code wanneer zij in probleem zijn, d.w.z. wanneer zij worden aangevallen, de man die oproept tot gebed  roept dan "Allahu Akbar"  drie keer tot de mensen uit de omgeving die dan  de moskee en de betrokkenen komen helpen.

 

Gisteren toonden zij Soenietische   en Sjiietische geestelijken die samen in een moskee bidden en terwijl het aanmoedigend leek, kon ik me niet bedwingen me kwaad te voelen. Waarom vertellen  zij  niet gewoon  hun milities  aanvallen  op moskees en husseiniyas te staken, waarom niet ophouden met mensen te terroriseren? Het is zo bedrieglijk en leeg op televisie - zoals een vreedzame visie vanuit een ander land. De Iraakse overheid beweert ontzet te zijn, maar  doet niets om het geweld en het bloedvergieten, eens de  avondklok voorbij, dat  in bedwang te houden. En waar zijn de Amerikanen in dit alles? Zij leunen  achterover en laten de dingen  gebeuren - hier of daar  vliegt soms een helikopter - maar over het algemeen willen zij zich er niet mee moeien.

.

Ik lees, en hoor over  de mogelijkheid van burgeroorlog. De mogelijkheid. Maar toch zit ik hier me afvragend  of dit dan een  burgeroorlog is. Is het een werkelijkheid geworden? Zullen wij dit over een jaar, of over twee of tien jaar terug bekijken en  dan zeggen, "Het begon in februari 2006..."? Het is als nachtmerrie waarin je  niet beseft dat het een nachtmerrie is - slechts later bij het ontwaken met je bonzend hart  en je ogen die in de duisternis zoeken naar dat ene lichtpuntje, dan eerst besef je: het was een nachtmerrie."

 

Schitterende blog:  http://riverbendblog.blogspot.com/

 

Vandaag in Bagdad: http://english.aljazeera.net/NR/exeres/A53F5F39-9E34-4918...

 

 foto's van diezelfde dag: http://www.spiegel.de/fotostrecke/0,5538,PB64-SUQ9MTI3NjI...

 

 

 

23:41 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.