20-02-06

Krishnamurti

 

 

 

alles zelf doen

Wees een licht voor jezelf !

 

 

 

 

Wie een naam hoort zoals ‘Krishnamurti’ gaat algauw denken de zoveelste goeroe die je zegt volg mij en die zich ondertussen verrijkt… Geenszins het geval bij deze man, hij is trouwens  overleden en om hem te horen spreken heeft hij nooit geld gevraagd. Een naam als ‘Krishnamurti’  roept automatisch een aantal vooroordelen bij je op: goeroe, oosters, zweverig, godsdienst enz… Daar kan hij niet aan doen wel je eigen opvoeding, je eigen conditionering is dan aan het werk. Dat is juist het grote punt bij hem: doorzie elke conditionering. Deconditioneer jezelf, volg niemand, geen nationalisme, geen geloof , ook niet deze man (Hij noemt zichzelf K.), wees een licht voor jezelf. Al is het ook niet de bedoeling je ego op te krikken, want is dat ook geen illusie? K. werd begin vorige eeuw door de theosofen tot een nieuwe messias uitgeroepen, iets waar hij spoedig voor bedankte. De rest van zijn leven heeft hij niks anders gedaan dan met mensen gesproken en steeds hetzelfde gezegd: geloof niemand zomaar, “Don’t accept anything”, volg niemand zomaar, Wees kritisch. Stel alles in vraag. Wie dat niet wil doen, heeft angst zijn illusies te doorbreken. Draait zich een rad voor de ogen, wil de realiteit niet zien.

 

Wat K. zegt zal alleen acceptabel zijn voor hen die alles in vraag willen stellen:  alle  zekerheden en vooral dan de eigen zekerheden. Je zelfbeeld doorbreken. Een sekte heeft hij niet.  Dat is vaak een vlucht van jezelf in de illusie van een groep. Het gezellig maken. Zoals een godsdienst ook vaak een vlucht is, een geborgenheid biedt. Het ik ziet zich graag bestendigd, verlangt verder te leven en verzint daarom een toekomstige ‘heerlijke wereld’, een paradijs.

 

Tenslotte  moet je alles zelf doen en dan wel nog zonder ego. K helpt je tot zelfinzicht te komen maar doet het op zulke wijze dat je het zelf moet doen, hij begeleidt je hooguit, en maakt  zichzelf  overtollig.

 

 

Van  Krishnamurti zijn er een aantal goedkope Rainbowpockets verschenen.

Vaak vind je ook werk van K. in de ramsj bij DeSlegte.

 

Alle teksten  van Krishnamurti (in het Engels) vind je  op volgende site:

Krishnamurti text collection: http://tuljo.store20.com/krishnamurti/

 

Over K. in Nederland en Vlaanderen:  http://www.krishnamurti.nl/

 

Talks (te lezen, horen en (soms) te zien ) op :  http://jkrishnamurti.org

 

 

16:31 Gepost door doeterniettoe in Levensbeschouwing | Permalink | Commentaren (1) | Tags: krishnamurti, spiritualiteit |  Facebook |

Commentaren

geen Ik ben het roerend eens met K's visie. Maar ... in onze maatschappij ga je zo handelend al vlug door als "negatief".

Gepost door: Dyke | 20-02-06

De commentaren zijn gesloten.