14-02-06

Gevaarlijk idee nr.5 Lost de staat op? Verdampt hij?

 

 

 

 

 

Gevaarlijk idee van James O’Donnell

(cultuur historicus, Georgetown, USA) 

 

Marx zat juist: de "staat“ zal verdampen en zal ophouden een nuttige betekenis te hebben als vorm van menselijke organisatie.

 

Sedert de vroegste Babylonische en de Chinese  momenten van "beschaving", zijn wij het ermee eens geweest dat de menselijke betrekkingen afhangen van een  organiserende instantie  in de handen van een beperkt aantal mensen (gewoonlijk met godsdienstig charisma om  hun gezag te ondersteunen) die op een functioneel centrale plaats verblijven. De "politieke wetenschap" stelt  etymologisch " de polis" of  Griekse stadstaat als model voor de gemeenschap en overheid.

 

Maar het is opmerkelijk hoe weinig menselijke prestaties en verwezenlijkingen ooit in hoofdsteden en rond die elites hebben plaatsgevonden, hun  culturele geschiedenis is er een  van zelf-spot en impliciete aanvaarding van de marginalisering van de machtigen. De grensgebieden en de grenzen (en zelfs de voorsteden) zijn  de plaatsen waar de actie plaats vindt.

.

Zolang vervoertechnologie en militaire technologie  de geografische centralisatie en concentratie van macht  benadrukten, zolang was de generaal, keizer of president in zijn hoofdstad met legers klaar op zijn wenken de duidelijkste macht. Verlichte regeringen bouwden mechanismen in om dergelijk gecentraliseerd gezag in te perken en te kanaliseren, maar betwisten dat gezag niet.

 

Welk voordeel heeft vandaag nog  de natiestaat? De grenzen tussen staten omsluiten  en maken de ongelijkheid tussen de staten erger  en verhinderen het vrije verkeer van volkeren. Grote en rijke staten en de met hen verbonden organisaties en  plaatsen wekken de afgunst en de vijandigheid van anderen en zijn wachtende doelen voor terroristenacties. De communicatie technologieën en vervoer maken nu geografisch-gesitueerde gemeenschappen meer en meer onbelangrijk en bieden de nieuwe elites en de nieuwe ondernemers ruime kansen om zich daarbuiten te bevinden. Economieën bouwen zichzelf op  ondanks  het staatsbeheer en het geld ontvlucht met eenzelfde kracht  elke belastingheffing zoals water de aantrekkingskracht volgt..

 

Wie wankelt het sterkst als de staat verdampt en  zijn kunstmatige bescherming en hindernissen verdwijnen?  Hoe vlugger het gebeurt, hoe waarschijnlijker het is dat het met de V.S. zal zijn.  Hoe langer het duurt ... goed, misschien is het nieuwe Chinese imperium niet helemaal het landschap-overheersende leviathan van de toekomst dat het wil zijn. Misschien zal het uiteindelijk  Mao  zijn die juist zat, en dat de honderd bloemen daar zullen bloeien.

 

http://www.edge.org/q2006/q06_index.html

 

 

************

 

Staten lossen meer en meer op  door de veelvuldige economische banden die ontstaan tussen de staten. De economieën bepalen waar de bevolkingen heen trekken en waar de groeipolen voor welvaart zijn. Bloeiende economieën, bedrijven zijn supra-nationaal en staatsgrenzen zijn eerder hindernissen voor hun evolutie dan een beschermingsmiddel.  Bedrijven vallen niet meer sterk te localiseren in de 20ste eeuw. De arbeider binnen dat bedrijf evenmin. De flexmens is een realiteit geworden. Staten hinken achterop en moeten regulerend werken maar kunnen ze dat nog wel? Denken ze niet nog te sterk ik-gericht in plaats van supra-nationaal? Zal China in staat zijn zijn imperium zo maatschappelijk om te vormen dat welvaart of welzijn voor allen  kan worden verwezenlijkt ???

Alleszins hoe de evolutie ook loopt  het zal moeten gebeuren op basis van inclusief denken.  Er is in deze tijd van zulke sterke onderlinge afhankelijkheid (nu ook weer met de vogelgriep bvb) geen andere keuze.

 

 

Wikipedia over staat: http://nl.wikipedia.org/wiki/Staat

 

Tegenlicht (vpro) over de Flexmens (met video on demand): http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/2603...

Sargasso over Flexmens:

http://www.sargasso.nl/archief/2006/01/19/de-koers-van-de-wereld-flexmens/

 

 

Blog over inclusief denken:

http://inclusiefdenken.blogspot.com/

 

 

(ill:  “De rivaliteit in Europa” volgens tekenaar Madol,  humoristische kaart Europa 1871-72) -

 

10:04 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

toekomst ... Ik denk dat de toekomstige "natie", méér dan vroeger, zal beheerst worden door welke godsdienst je aanhangt. Het zal ons enige houvast worden als al de rest is weggevallen....godsdiensten geven een gevoel van "behoren bij" en ondanks het feit dat we in onze technische en geavanceerde maatschappij het meer en meer als folklore afdoen, zou het dan toch kunnen waar zijn dat alle schapen naar hun eigen Herder moeten terugkomen....
dit kwam gewoon in mij op.....misschien zijn we wel bezig op de laatste rechte lijn naar het Einde ...maar dan...we zien de zaken wel wat donkerder in dan de anderen ook natuurlijk

groetjes uit het Zwarte Land....

Gepost door: anima-negra | 14-02-06

De commentaren zijn gesloten.