08-02-06

Zien, een kwestie van cultuur…

 

Nuttig om weten is wat volgt, vooral in een  tijd waar velen ontdekken dat andere culturen niet op dezelfde manier zien. We kunnen leren zien hoe anderen kijken. Kijken is het resultaat van je opvoeding, je milieu, je oogstructuur , je dromen e.d.m…

 

Het is echter waanzin mekaar je eigen zienswijze op te leggen Dwazer nog, mekaar daarvoor naar de keel te vliegen. Er bestaan gewoon verschillende wijzen om de wereld te bekijken..

 http://pages.emerson.edu/Courses/spring00/in123/workofart...

 

Commentaar bij de illustratie:

Still uit de surrealistische film ‘Un Chien Andalou’. Hier de close-up van een deel van  ‘de ballast ‘ die elkeen  meetrekt op het ogenblik als hij een ander wil benaderen.  De ballast die je manier van kijken bepaalt. Door Bunuël, de maker van “Un Chien Andalou” uitgedrukt doordat de protagonist met koorden 2 vleugelpiano’s met daarop geslachte paarden en daarachter ook nog 2 priesters meetrekt. Waarom telkens 2 priesters, paarden, vleugelpiano’s? Je ziet met 2 ogen (je oogstructuur bepaalt mee).  Hoe de werkelijkheid er echt uitziet blijft onbekend. Die is slechts benaderbaar….

 

De volledige film Un Chien Andalou hier downloadbaar (als Quicktime):   http://www.archive.org/details/ChienAndalou

 

13:50 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.