30-01-06

De Papalagi.

 

 

Wie een interessant boek wil lezen dat weliswaar niet recent meer is, maar dat in zijn maatschappijanalyse  haarscherp is, leze de Papalagi. Vrij onvindbaar boek maar nu online integraal  te vinden ook  in het Nederlands. Het oorspronkelijk boek is van Scheurmann die het in het Duits schreef. Het was zeer populair in de hippietijd  en werd voorgesteld als geschreven door een stamopperhoofd uit de Stille Zuidzee. Scheurmann schreef het in de jaren 20 van vorige eeuw.

 

 Dit boek wordt voorgesteld als  geschreven door een opperhoofd die een westerse stad bezocht  en die, eens terug bij zijn stamgenoten, verslag uitbrengt.  Dit boek is de  neerslag van zijn ervaringen in het vreemde Westen. Het beeld  van het moderne Westen dus, gezien door iemand die erbuiten staat,  een ‘inboorling’ van de Stille Zuidzee.  De westerlingen noemt hij de Papalagi, meteen ook de titel van dit boek.

 

Je zal zien je krijgt een klare analyse van de westerling. Dit boek had onmogelijk geschreven kunnen zijn door een inboorling, daavoor geeft het een te gedetailleerde analyse die niet mogelijk is als men plots in een volledige andere omgeving wordt geworpen.

 

 

De Papalagi in het Nederlands (online):  http://home.tiscali.nl/stophetlijden/papalagi.html

 

Wie moeite heeft aan het gehele boek te beginnen die probeert even hoofdstuk 4 dat de titel draagt “ De Papalagi zijn arm door hun vele dingen” een bijzonder knap hoofdstuk dat een  analyse geeft  van de absurde houding van de westerling tegenover bezit. Wij zijn zo verweven met de westerse manier van denken dat we het soms de absurditeit niet meer zien. Een voorbeeldje: “ Omdat hij (= de Papalagi, de westerling)  de dingen van de grote Geest vernielt, overal waar hij komt, wil hij, wat hij doodt zelf weer levend maken door eigen kracht, en dan probeert hij te geloven, dat hij zelf de  Grote Geest is, omdat hij zoveel dingen maakt. “

of verder: “ Omdat ze (= de westerling) zo arm zijn en hun land zo treurig geworden is, grijpen ze naar dingen” (idee van innerlijke armoede dat moet  worden gecompenseerd door koopwoede, bezit van dingen…) enz…  Dit boek is gegarandeerd geen tijdverlies, integendeel!

 

 

Engelse versie : http://gospelofthomas.fol.nl/thepapalagi.html

http://www.nonduality.com/papalagi.htm

 

Fragment in het Duits: http://www.luk-korbmacher.de/Schule/VWL/papageld.htm

Volledig als pdf: http://www.horstdeinert.de/papalagi/papalagi.pdf

Zeer verzorgde site rond de Papalagi: http://www.horstdeinert.de/papalagi/papalagi.htm

 

Veel plezier met dit uitermate boeiende boek !

16:11 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Bedankt... ...voor de tip. Lijkt mij uitermate de moeite waard om te lezen.

Blijf ook jij vooral verder doen, beste doeterniettoe. Je mening en blog doen er mij wel toe.

Gepost door: Jimmy | 30-01-06

De commentaren zijn gesloten.