28-01-06

Holland doc maakt je onmogelijk nog te zeggen dat er niks is op tv…

 

 

Vermits Holland doc een groot aantal documentaires online zet ‘on demand’ is bovenstaande uitdrukking (wat hen betreft) zeker niet geldig.

Dit week-end nog volop over de flexmens. De flexibele arbeider die als het moet voor zijn job de hele wereld afreist? Kijk bvb naar de boeiende en tegelijk schrijnende reportage ‘Keten van Liefde’ (over Fillipijnse vrouwen die hier in het Westen huishoudelijke hulp leveren). Ook boeiend is de reportage over het Argentijns succesprogramma ‘Menselijke grondstoffen’ waar men via een spel als eerste prijs een job aanbiedt. 

 

http://www.vpro.nl/thema/hollanddocondemand/index.jsp

 

 

Volgende week de evolutie van het internet, ‘Internet, hopes and hypes’  ook met vele uitzendingen on demand:

http://www.vpro.nl/programma/hollanddoc/artikelen/26448362/

Ook het geschiedeniskanaal behandelt hetzelfde thema: de geschiedenis van het net.

http://geschiedenis.vpro.nl/dossiers/26433436/

 

 

Selecteren is de grote opgave, je tijd niet nodeloos verprutsen aan  het kijken naar programma’s of sites waar je uiteindelijk niks aan hebt. Uiteindelijk wil een repressieve staat je door gewenning mak maken. Je kan je tijd verdoen door urenlang videogames te spelen, of porno te  kijken,  je kan om het nieuws heen zappen en je leven vullen met ‘televisiewater’. Dan ben je gewillig stemvee.

 

Een anchorman van CNN kwam onlangs nog tot de vaststelling rond tv-nieuws in de VS : “ velen zijn niet geïnteresseerd in de waarheid, wel in het horen bevestigen van wat ze al geloven”.. Dat geldt ook vaak voor elders.

http://www.palmbeachdailynews.com/news/content/news/brown...

 

Televisie of het net kan (moet)  je  wakker schudden, je mee helpen een gefundeerde mening te vormen. Zo moet televisie of het web  zijn, niet laten zien wat je al lang kent maar je nieuwe kennisterreinen laten verkennen en dat wat je al kent verdiepen en steeds terug in vraag stellen. Op waarheidsgehalte testen. Wij allen vormen samen de maatschappij. Belangrijk is dan ook betrokkenheid, openheid, dialoog. Geen passiviteit, geen onverschilligheid.

 

 

(ill: Don’t watch tv too much  http://www.saranair.com/article.php?sid=2233 )

 

 

15:30 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.