25-01-06

Quand le désert avance…..Over woestijnvorming.

 

 

Boeiende documentaire vannacht  (doorlopend, ‘en boucle’) op la Deux (RTBf): Paradis perdus over de desertificatie  van China. Ook donderdag 25/1/06 om 15.10u

 

China wordt geteisterd vooral de laatste jaren door een toenemend aantal apocalyptische zandstormen en gaat de strijd  daartegen aan. Of dat zal lukken blijft een brandende vraag: Bejing ligt ondertussen nog maar 70 km van waar de woestijnvorming  begint (duinvorming)… 27% van China is zandwoestijn. 7% van China’s grondgebied voedt ¼ van de wereldbevolking !

 

Mooie reportage uit een nog weinig bekend gebied (de opschuivende Gobiwoestijn, zie Google Earth…)  in China  waar de zandstormen het leven bepalen en het leven (landbouw, veeteelt,  boeren) uiteindelijk zelfs wegdrijven (migratie van alle jongeren naar vruchtbaardere gebieden). Een felle strijd van de mens tegen het voortschrijden van de zandwoestijn  gebeurt  o.a. door herbebossing. Belangrijk is het de desertificatie een halt toe te roepen en aldus bedreigde gebieden met alle mogelijke middelen te beschermen.

 

De impact van de mens op de natuur is immens, en ook al evolueert de natuur steeds en blijft niets ooit hetzelfde, de mens gaat onzorgvuldig om met zijn grondstoffen. Aan de sterke  desertificatie van de wereld helpt  ook de mens mee door  ontbossing, overbegrazing, verkeerde teeltwijzen. Het is dus aan de mens dit met alle middelen tegen te gaan, wil hij bepaalde processen niet nog versnellen.  Het is onvoldoende rampen met een ‘stopwatch’ gade te slaan. Afdwingende maatregelen zijn overal noodzakelijk wil de mens zijn ‘cultuur’ en  zijn soort verder zetten… Kyoto is geen luxe. En als Bush het met de goodwill van de industrie wil proberen dan is dat onvoldoende.  Politiek bedrijven betekent niet in functie staan van de industrie maar uitvoeren wat in het belang is van de mensheid. Dat komt op de eerste plaats.  Politici moeten a.h.w. ethische managers van de wereld zijn. De wereld behoeden om hem te kunnen behouden.  Een politicus die alle belangrijke beslissingen ‘aan de kiezer’ overlaat, is een politicus die naam onwaardig. De kiezer ziet vaak niet verder dan het eigenbelang, kortzichtig dus… Een politicus moet verder zien.

 

Woestijnvorming  is een wereldprobleem. Je vindt het in alle werelddelen. Ook zeer sterk in Afrika:  de Sahara, ooit een bosrijk vruchtbaar gebied.

 

 

Over woestijvorming  ('desertificatie'): http://en.wikipedia.org/wiki/Desertification

http://www.gluckman.com/ChinaDesert.html

 

oorzaken en preventies zandstormen: http://www.chinagate.com.cn/english/257.htm

 

kaarten van China: http://www.chinapage.com/map/map.html

 

 

France Galle: La Chanson d’ Azima (Quand le désert  avance ) http://www.paroles.net/chansons/12551.htm

 

 

 

 

 

 

PS:Wie er vanavond een avondje China van wil maken kijke eerst naar ‘het uur van de wolf’ over Yang Ban Xi  de Chinese modelopera’s ten tijde van de Culturele Revolutie. Ook zeer de moeite. (woensdag 25 januari 2006 20.20u)

http://www.omroep.nl/nps/uurvandewolf/

           

Update 13/2/07: Inrtussen  brengt Google een  filmpje rond de op de foto weergegeven zandstorm: 

18:07 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (0) | Tags: milieu, france galle, china |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.