24-01-06

Protest toen...

 

De hele anti-Vietnambeweging mooi uitgewerkt met tal van audio en videofragmenten op een site van de universiteit van Berkeley. Ook al zijn een aantal links uitsluitend gereserveerd voor de studenten van University of California (Berkeley), er blijft genoeg  boeiends ter beschikking.  Berkeley was toendertijd het middelpunt van de anti-war movement.

 

Waarom heeft Irak tot nu toe minder impact op de bevolking in de VS, ook al groeit het protest? Vermoedelijk  omdat het om een beroepsleger gaat. Een beroepsleger doet wat het bevolen wordt. Een volksleger niet. Een beroepsleger kan zelfs ingezet worden tegen de eigen bevolking. Dat gaat veel moeilijker met een volksleger. Je schiet niet op je eigen familie.

De vraag blijft of de evolutie naar een beroepsleger alom in de wereld wel zo een goede zaak is. Individueel op het eerst gezicht wel, wie gaat nu graag naar het leger, maar het kan uiteindelijk slecht zijn voor de democratie. De betrokkenheid van de burger voor het politieke reilen en zeilen vermindert daardoor ook sterk.  Je betrokkenheid is  zwakker. Met een beroepsleger  zal op een tv-avond bij de familie Doorsnee,  de soap het wellicht halen op het nieuws....

 

 

Boeiende site over de jaren 60, en de protestbeweging rond de Vietnam-oorlog:

http://www.lib.berkeley.edu/MRC/pacificaviet/

 

Nederlands protest tegen de Vietnamoorlog: http://www.nationaalarchief.nl/vietnam/html/publieke_opin...

 

 

(ill: joan Baez at Berkeley)

11:50 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

goeie morgen proficiat met je vermelding op de startpagina van de blogs !!!!

Gepost door: Borriquito | 25-01-06

je ben in de actualiteit ! proficiat hoor,
van een medeblogger

Gepost door: Ada | 25-01-06

Een fijne dag en proficiat met je vermelding

Gepost door: nicole | 25-01-06

De commentaren zijn gesloten.