20-01-06

Een nieuwe liefde…. (houdt je lange tijd zoet )

 

 

 

 

 

Heb zojuist een nieuwe site ontdekt en het klikte meteen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mooi geordend vind je er ontzettend veel klassiekers terug uit  de Nederlandse Letterkunde en gelukkig ook een aantal modernere werken.  Jan Arends bvb met ‘Ik had een strohoed en een wandelstok’ maar ook Vinkenoog (z’n bekend dagboek ‘Liefde’, dank Simon, een mooi geschenk van  jou, de communicator !!!), Ivo Michiels ( het boek alfa) en Vestdijk.  Zelfs moderne schrijvers zoals Leonard Nolens en Toon Tellegen. Maar geen Mulisch, geen Claus en ook Reve  ontbreekt. Ik vermoed dat ze (of hun uitgeverij) boter bij de vis wensen. Is dat de reden, dan is dat flauw en een zeer kapitalistisch argument voor schrijvers/uitgevers die zich politiek eerder links opstellen.  

Literatuur moet voor iedereen beschikbaar zijn en mag geen kapitalistisch product worden.

Ben blij en dankbaar dat er sites als deze zijn. Ben  trouwens overtuigd dat zulke site eerder literatuur  promoot en mogelijk nieuwe ‘kopers’ vormt. Wat heeft een schrijver eraan dat zijn werk niet meer gelezen wordt. 

 

 

Nog een aanrader (en zoveel beter  dan de film): “Van de Koele Meere des Doods” van Frederik Van Eeden. Geschreven in 1900, hetzelfde jaar van Freud’s "Traumdeutung". Van Eeden was psychiater en legt hier de zieleroerselen bloot van de burgerij tijdens de eeuwwisseling.

Gewoon  een  schitterend boek en blij dat het bereikbaar blijft (ook al is het dan in oude spelling, dat heeft zijn charme ! )  http://www.dbnl.org/tekst/eede003vank01_01/

 

de afdeling 20ste eeuw:

http://www.dbnl.org/titels/titels.php?c=20&s=a

 

de hele site:

http://www.dbnl.org/

 

 

 

00:33 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

.. weet je... deze had ik al.
maar misschien was ik hem wel een beetje vergeten...
Voordeel, van favoriete links; je komt sommige dingen wel weer tegen.
Mooi, om nu het werken te beginnen.

Gepost door: evy | 21-01-06

De commentaren zijn gesloten.