18-01-06

Over taal en het net…

 

 

 

 

Wie graag Engelse woordjes leert, je moet toch je taalgebruik verrijken, heeft veel aan volgende site  die je dagelijks op een nieuw Engels woord vergast. En naast de verklaring, ook de etymologie en een aantal citaten met het betreffende woord.

Vandaag is dat “quondam”: http://dictionary.reference.com/wordoftheday/archive/2006...

 

Prettig ‘spelletje’ is dan een Nederlandse tegenhanger daarvoor te vinden:  vroeger, eertijds, aftands…..? Suggesties?

 

Ook voor het Nederlands bestaat zulke site maar daar is het een nieuw woord dat nog niet in de Van Dale staat. Deze week is het “knikengel”. Wie weten wil wat dat is: http://www.vandale.nl/nieuws/woordvandeweek/

 

Het net werkt m.i. niet taalverarmend, integendeel. Je leert allerlei talen en taalvormen kennen en je kan jezelf via allerlei mogelijke communicatiemiddelen uitdrukken. Daarvoor gebruik je alle mogelijke taalvormen. Hoe kan je dan van een verarming spreken?  Anders is het dan vroeger, vaak minder schools, slaafs taalregels volgend. Dat je veel fouten vindt in teksten ligt misschien eerder in de eigentijdse publicatiemogelijkheden, waar het geschrevene dankzij blogs e.d.m. een groot verspreidingsgebied kent. 

 

Het handschrift  gaat zienderogen achteruit.  Vorm is zeer belangrijk anno 2006, maar het mag geen moeite kosten. Velen sturen dan  ook geen postkaarten meer maar e-cards, zoveel makkelijker (een druk op een toets en weg ) en goedkoper.  In e-cards  vind je evenveel kitsch als mooi werk dan op  papieren prentkaaren. Maar is het gevoel hetzelfde bij diegene die het bericht ontvangt? Heeft het evenveel waarde?

 

Draai  eens een oude postkaart om en vergelijk met werk van nu: het vroegere geschrift was kalligrafie…

 

 

De “Woordenlijst Nederlandse Taal” (het groene boekje, de  ‘bijbel’) online: http://woordenlijst.org/

 

 

13:25 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.