16-01-06

Vannacht laatste kans?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vannacht  ‘ Het verloren Paradijs’ (Canvas 0.35u)  waarin 4 ‘prominente’ Vlamingen praten over ethische thema’s, vandaag  over schuld en schaamte.

Interessant programma, vannacht in de herhaling, en nadien niet meer…. (of misschien tegen betaling, telenet??)

 

Koen Raes heeft het er o.a over een incident dat hij meemaakte op de Gentse tram. Een zwangere vrouw stapt op een volle tram en moet rechtstaan. Koen die ook rechtstaat vraagt aan  iemand van een groepje jongeren (14 jarigen) of hij niet wil rechtstaan en die mevrouw wil laten zitten, wat dan ook gebeurt.. Een beetje later vraagt hij aan de rechtopstaande jongen waarom hij het niet spontaan heeft aangeboden? Waarop die jongen: ‘Dan zou ik afgaan bij mijn vrienden’…

 

Dit is inderdaad symptomatisch en een eerlijk antwoord maar deze houding is uiteindelijk een bedreiging voor de goede functionering van de maatschappij. De onverschilligheid tegenover de bestaande morele omgangscode. Een  code ondergeschikt aan de acceptatie binnen het eigen groepje. Hoe is het zover gekomen? Van een keurslijf waar niks kon en alles vanachter gordijntjes werd  bespied tot een volledige onverschilligheid voor de ander in de publieke ruimte.  De jongen zelf zijn wij allen ‘op die leeftijd’,anno 2006,  het helpt niet hem met de vinger te wijzen. Dat is te gemakkelijk en dan zoek je gewoon een  zondebok.

De vraag is hoe buigen we dit terug om?

 

Ander voorbeeld (toevallig ook van Koen Raes): Een experiment toonde aan dat mannen die naar het toilet gaan achteraf in openbare toiletten niet hun handen wassen, tenzij er een ander in die ruimte staat. Dan gebeurt het meestal wel.  Eens geen controle verandert dus vaak sterk de gedragscode van de ‘burger’. Zet een camera  in de toiletten en je krijgt terug het gewenste gedrag?

 

De westerse wereld heeft niet meer het comfort van een goddelijk oog (herinner je : ‘God ziet mij, hier vloekt men niet’) dat komt nooit terug, en misschien goed ook, maar  er is wel een nieuwe code nodig, geen van onverschilligheid want dan is de wet van de jungle niet ver weg. 

 

Dan staan we weer bij af maar dan zonder de mens. Dat zal dan een soort zijn geweest dat zijn oerdriften niet heeft kunnen sublimeren. Dan zijn we er niet in geslaagd het  samen verder te rooien... 

 Was het niet "The only way to survive is to convive"  (de enige manier om te overleven is samen te leven )?

 

 

Maandagnacht 16/1/06  Canvas 0.35u.

 

14:29 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.