22-12-05

Mooi kerstgeschenk en moedige zet… en soms moet jij, westerling-aandeelhouder, dan kiezen…


 
 
 

 

 

De economische boom in Z-Amerika doet veel hartjes harder slaan al slaat het hart van  de  grote petroliumgiganten  eerder tilt….. Gisteren nog in alle kranten volgend bericht over Hugo Chavez en zijn petroliumpolitiek:

“De Venezolaanse president Hugo Chavez zet oliegigant Exxon onder zware druk om een joint venture aan te gaan met de staat. Als Exxon  tegen nieuwjaar  niet instemt met het afstaan van een controlebelang, raakt het zijn concessies in Venezuela kwijt. Concurrenten als Chevron, BP, Shell en Total zijn al eerder door de knieën gegaan en moeten volgend jaar ook zware bijkomende taksen ophoesten. Een belangrijk deel van de meeropbrengst zal geïnvesteerd worden in sociale projecten. “ (Metro, 21/12/05)

 

Goed nieuws dus voor de arme Venezolaan die eindelijk ziet dat de winsten die men allemaal uit de Venezolaanse bodem haalt niet langer volledig naar de rijke landen worden verscheept. Goed voor de sociale onderbouw van de Venezolanen. Misschien slecht voor jou, stel dat je aandelen hebt van Exxon, BP enz…  Soms moet je kiezen, je kan moeilijk met bemoeienissen van de VS in Venezuela  gaan sympathiseren omwille van je aandelen…  Dan ben je geen moer beter dan de VS zelf die bvb. de democratie in Chili  aan haar laars lapte toen die haar niet uitkwam en daarom maar dictator Pinochet aan de macht bracht, kwestie de eigen belangen veilig te stellen.  

 

En weet je met je geld geen blijf en wil je moreel wat zuiver staan, kies dan beter voor ethisch beleggen dan heb je zulke zorgen niet. Een goed gevoel, dat heb je dan wel

 

Interessant artikel over Chavez en zijn populariteit in Z-Amerika :

http://www.zeit.de/online/2005/42/chavez

 

over duurzaam beleggen:   http://www.duurzaam-beleggen.nl/

 

http://www.netwerkvlaanderen.be/nl/index.php?option=com_c...

 

http://www.fortisbank.be/page/EthischBeleggen.asp?Type=Be...

 

 

 

 


17:19 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.