20-12-05

Tellen : telkens eentje van de 6,5 miljard….


 
 
 

Ik vind mezelf waarschijnlijk belangrijk vermits ik een blog open en het ja prettig vind dat hij gelezen wordt….

Ik ben een van die 10.000.000 “Belgen”, elkeen daarvan vindt  zich meer of minder belangrijk (ziet alleszins alles vanuit zijn gezichtspunt, het kan ook niet anders). Een ding is zeker zijn hart klopt en hij/zij hoopt nog lang dat kloppende hart te hebben, hij telt mee (in de statistieken). Zo zijn er op dit ogenblik zeseneenhalf miljard kloppende harten die denken dat ze het middelpunt van de kosmos zijn…!

 

We zijn hier (in België) met 10 miljoen en nog een paar honderdduizend….

Gisteren 19 december 2005 waren we hier op de wereld even exact met 6,5 miljard.  Vandaag (een dag later…!) zijn er ondertussen al 145.000 mensen méér op aarde (althans volgens een van de  telinstituten…). Elke week een miljoen meer.

 

6,5 miljard dat is 6.500.000.000.

Dat is 6 maal 1000 miljoen en dan nog eens 500.000.000 er bovenop.

Voor mijn bevattingsvermogen moet ik zulke grote getallen opdelen in kleinere grootheden om het immense daarvan te kunnen inschatten!

Visueel (als cijfer) lijkt 10.000.000 (10 miljoen) niet zo veel minder dan 500.000.000 (500 miljoen).

Het is evenwel slechts 2% van een half miljard!!! Wat zijn wij Belgen een klein groepje…

(Nederlanders zijn maar ietesepietsie groter…..)

 

Elke week  één miljoen mensen meer op de wereld! Elke week!!! Dat zal maken dat we in 2050 (over 45 jaar dus) met 9 miljard zijn!

Kan dat alles? Moeten we niet aan een globale geboortebeperking gaan denken?Is het niet al te laat (5 na twaalf) daarvoor?  De bevolkingsexplosie is enorm en neemt catastrofale proporties aan.

 

Geen kinderen hebben kan egoïstisch tonen maar hoeft dat niet te zijn. Kinderen hebben kan even egoïstisch zijn (je voldoet aan je verlangen iemand rond je te hebben, iemand van het ‘eigen’ bloed, die afhankelijk van je is, die je kan opvoeden en voor velen is dat dan ook een zekerheid voor later, voor je oude dag… niet egoïstisch? Kom nou! Daar zit (ook) een egoïstisch aspect in, zoniet was de mensheid al lang uitgestorven…

 

Interessant is volgende site die stelt dat het getal 6,5 miljard al even vroeger bereikt was (op een paar tientallen miljoenen, kan je het eigenlijk niet exact zeggen) Aardig ook aan de site is dat je een vroeger datum kan ingeven en dan zie je hoe vlug de  bevolkingsgroei toeslaat deze laatste eeuw. ENORM VLUG.

 

In 1970 waren we met  veel minder. Kan je nagaan op volgende teller: 

http://www.ibiblio.org/lunarbin/worldpop

 

Sommige tellers zijn nog niet helemaal aan de 6,5 miljard:  http://www.census.gov/ipc/www/popclockworld.html

 

Feit is evenwel ze zitten er allemaal in de buurt en de bevolkingstoename gaat enorm vlug. …Niemand zit helemaal juist, dat kan gewoonweg niet.  Al goed dat Mao het één kindgezin in China heeft ingevoerd, zoniet was de explosie nog groter geweest….

 

Wikipedia over de wereldpopulatie:

http://en.wikipedia.org/wiki/World_population

 

Wat doen met zulke cijfers? Mij lijkt geboorteplanning meer dan wenselijk. Geboorteplanning globaal  uitvoeren is waarschijnlijk onmogelijk vermits voor vele culturen kinderrrijkdom een grotere kans  geeft tot overleving (op korte termijn gezien tenminste).

 

 

 

 

 

En ook al weet je dit alles kijk jij je vriend(in) morgen  in de ogen en zegt: “Zullen we?”

En  9 maand later draait  het telcijfertje weer, ditmaal is het de jouwe.…..Zo uniek.

Trots, ja dat wel.

Tegen beter weten in.

 


 
 

17:02 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Kerstmis Frohe Weihnachten - Vrolijk kerstfeest

Gepost door: Sebastian | 21-12-05

De commentaren zijn gesloten.