29-11-05

Islamofobie....


 
 

Islamofobie bij het VB...

 (en vanuit die fobie:  polariseren....)

 

 

 

 

Als  FdW zegt dat zijn partij islamofoob is dan is dat m.i. niet racistisch. Hij zegt daarmee gewoon dat zijn partij  angst heeft voor de islam, iets wat bij velen met instemmend geknik zal  worden  bevestigd. Dat is niet racistisch hooguit een vorm van xenofobie (angst voor het andere, voor vreemdelingen)  Het woord xenofobie gebruikt FdW uiteraard niet graag in “The Jewish Week” vermits de joodse gemeenschap  al eeuwenlang onder xenofobe gevoelens geleden heeft, en een opportunist als FdW weet wel welke woorden waar te gebruiken…

 

De verdere toon evenwel van het artikel toont duidelijk aan  dat hij aan het veralgemenen slaat en  verder gaat met zijn islamofobie als een terecht, gefundeerd  gevoel te etaleren. Hij maakt ervan de strijd van het Christendom tegenover de Islam. Polarisatie is hier zijn antwoord op de angstgevoelens. Dat leverde  het VB meestal stemmen op en volgend jaar zijn het  verkiezingen….

 

Ik vraag me af of  KifKif verstandig doet met het artikel uit de  Jewish Week als basis  naar de Raad van State te trekken. Islamofobie is geen inbreuk op de wet van het racisme. Islamofobie  betekent gewoon dat men angst heeft voor een bepaalde religie. Of  die angst gefundeerd is ? Die vraag moet FdW zich stellen en daar gaat hij doorslaan door  te  veralgemenen, niet  te nuanceren. Daar vergaloppeert hij zich, en hier heeft Kifkif een punt. Nuanceren  kan FdW niet, het behoort niet tot zijn ‘rol’. Ik vermoed dat hij dat ook niet wil, ongenuanceerdheid (boude uitspraken, racisme ) levert stemmen op.

Er zijn verschillende vormen binnen de islam, zoals die er ook zijn binnen het christendom. Ik ben er zeker van dat de bevrijdingstheologie bvb in Z-Amerika bij de rechtse FdW ook sterke  fobische reacties met zich zou meebrengen.

 

De SPa (in casu Vandelanotte)  reageert op dit alles m.i. verstandig: hij besluit  mee te stemmen voor elke klacht van inbreuken tegen de wet tegen het racisme zodat ze door de Raad van State kan behandeld worden. Van welke partij die klacht ook zou komen, zelfs als het Vlaams Belang een klacht zou indienen zal hij  stemmen leveren zodat  de klacht door de Raad van State kan  worden onderzocht. Politieke partijen hoeven dan geen uitspraken wat betreft  racisme  meer te doen over andere partijen. Dat is dan de bevoegdheid van een objectieve instantie in casu de Raad van State.

 

Een ding staat vast het Vlaams Belang gaat voort met  polariseren,  neemt verder  de weg van het extremisme, de ongenuanceerdheid, het veralgemenen.  In die zin doen ze hetzelfde als de fundamentalisten langse de andere kant. Gaan die wegen ons verder brengen? Zeker niet. Fobieën voor andersdenkenden, voor alles wat vreemd is, neemt op die manier toe.  Fobieën zijn angsten, vooroordelen die vaak gestoeld zijn op afkeer voor al wat men niet kent… Dat is een veel voorkomend gevoel en meestal verkeerd …

 

Kijk maar even naar de uitzending van de nmo (Nederlandse moslimomroep) van vorige week daar zie je dat islam ook vele vormen kent, vormen die hier in het Westen een plaats kunnen vinden en absoluut niet die verschrikking is die het VB ervan maakt. De nmo is een leerzame zender, ook voor niet-islamieten ! Mekaar beter leren kennen  is boeiend, verrijkend en werkt therapeutisch voor fobieën!

 

Interessante Video van de nmo hier :

 

http://nmo.omroep.nl/cgi/nmo/index.php?s=4&id=27

 


Real Media Broadband

Real Media Smallband
Windows Media Broadband
Windows Media Smallband

 

 

 

 

FdW in The Jewish weekly:

http://www.filipdewinter.org/page.php?linkID=238

Antwoord van Kifkif aan “The Jewish Week “:

http://www.kifkif.be/modules.php?op=modload&name=News...

 

Persconferentie van KifKif:

De islamofobie van Filip De Winter. Als Islamofobie tot racisme aanzet http://www.kifkif.be/modules.php?op=modload&name=News...

 

 


22:29 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.