23-11-05

Hersenen…

 
 
 
 
 

Heb je een vrije wil of niet ? Of  alles gewoon schuld  van de hersenen?

 

 

 

 

Kan ik eigenlijk vrij kiezen wat te doen of zijn het de chemische (e.a.) processen binnen de ‘machine’ mens  die mijn handelen, mijn keuzes bepalen? M.a.w. is er een vrije keuze of is dat een illusie?

Een zeer boeiende, interessante  uitzending  rond die (vrije) ‘wil ‘was er een aantal jaren terug in Madiwodo (de WTC-torens waren juist  de week voordien ingestort), de uitzending  ontsnapte aan m’n aandacht en dankzij  het net kan je ze nu nog beluisteren. Gelukkig maar, want zulke uitzending ook al is ze ondertussen 4 jaar, behoudt haar waarde. Waar is die vrije wil als hij er al zou zijn? En hoever gaat die dan?

 

Een  gesprek  tussen 2 wetenschappers Dick Swaab, directeur van het Nederlands instituut voor hersenonderzoek en dr Palmyre Oomen (coördinator theologie en exacte wetenschappen aan de universiteit van Nymeghen. ) Twee boeiend sprekers die gelukkig naar mekaar luisteren ook al verwoorden ze  duidelijk een andere zienswijze. De ene als niet-gelovige, de andere als gelovige.  Veel plezier met dit gesprek.

 

 

Audio

Madiwodo-VPRO 14 Sep 200

 

 

 


14:17 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.