22-11-05

Geen Amerikaans symbool: een universeel symbool.


 
 

Een  Smiley….een  Amerikaans symbool? 

 

 

 

Ook al was het een vondst van Harvey Ball, een Amerikaan, het is geenszins een Amerikaans icoon maar een universeel, het beeld van een gelukkig mens waar  dan ook

Geluk is universeel zoals alle emoties. Het verbinden van bepaalde emoties met een bepaalde nationaliteit is allesbehalve netjes. Is je reinste manipulatie. Het is je reinste accaparatie: d.w.z.  in dit geval iets algemeen menselijks (nl: geluk)  opslorpen, opnemen  in het eigen economisch systeem (in casu kapitalisme)  voor het eigen profijt. Pogen beide onlosmakelijk met mekaar te verbinden zodat je denkt VS= :-)   is manipulatie die werkt.  Je verbindt na een tijd beide, het wordt dan  a.h.w. een geconditioneerde reflex. Zulke handelswijze  hoort thuis in de reklame (en dan nog), maar gebeurt jammer genoeg tegenwoordig ook in de politiek. 

 

 

 

Een smiley met een Amerikaanse hoge hoed op bvb. is een contradictio in terminis.. is eerder een perverse daad. Geluk is ‘des mensen’ en internationaal, niet nationalistisch.

Nationalisme heeft vaak meer onheil gebracht dan geluk… ‘n smiley  gebruiken om een land te propageren is dus hoogst ongepast.

Verkeerd doet dan ook The History Channel door  smileys te verbinden met American classics. Dat kan je  hooguit doen nadat de Spain Brothers Company verscheen…

 

The history of smiley…. Voor het filmpje in Real Player hier: http://www.worldsmile.com/histchnl.ram

 

Deze  Spain Brothers Company 'brought Capitalism in', zoals The History Channel dan weer wel juist stelt. Met die broers wordt het  universeel  symbool geaccapareerd…. : Zij copyrighten het gezicht in de combinatie  met de uitdukking ‘Have a happy day’ en deden daar de gepaste merchandising mee en gouden zaken.... Op het gezichtje op zich een copyright nemen kon niet, dat was ondertussen al publiek do^mein geworden. 

 

wat een verschil met Ball, toen die stierf had het gezichtje dat hij ooit maakte en verspreidde hem 45 dollar opgebracht….:

http://www.boston.com/news/daily/13/smiley.htm

 

Wikipedia over smileys: http://nl.wikipedia.org/wiki/Smiley

 

http://www.emoticons4u.com/index.htm

emoticons met uitleg:

http://www.muller-godschalk.com/emoticon.html

 

 


 
 
 13:58 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.