13-11-05

War comes to America (propaganda film van Frank Capra) 1945

 
 
 

Hier klikken als je de film  van Frank Capra wil zien:

http://www.archive.org/stream/war_comes_to_america/war_co...

 

 

Deze uitstekende  oorlogspropagandafilm  van Frank Capra maakt  de Amerikaan anno 1945 duidelijk  wat de Amerikaanse waarden zijn waarop Amerika werd opgebouwd  en waarom ze (telkens) ten strijde moeten trekken. In deze film lijken de redenen tot oorlogsvoering  billijk en goed.

Deze film, nu bekeken anno 2005, heeft een wrange nasmaak. Het lijkt of Amerika ondertussen haar droom  verloren is. De oorlog tegen  het Irak van Saddam is  de eerste aanvalsoorlog die de  VS gevoerd heeft. Een oorlog mogelijk gemaakt door de bevolking met leugenpropaganda te bewerken. Die leugens (WMD bvb.) zijn ondertussen genoegzaam bekend. Maar de president blijft op zijn troon zitten, sterker nog hij werd herverkozen. De Amerikaanse bevolking zit in de greep van een door de overheid sterk overroepen angst. Het gaf de overheid de mogelijkheid om sterk de vrijheden terug te schroeven  in naam van de vrijheid. De mogelijkheid om van de VS meer een politiestaat te maken. The land of Freedom wordt overbewaakt en gecontroleerd en blijkt dus niet langer the land of Freedom. Een contradictio in terminis.

 

De VS  benadrukken niet meer gelijkheid (communisme is daar ondertussen een scheldwoord geworden) wel vrijheid.  Zo kunnen ze zich  profileren ten opzichte van een aantal andere culturen. Maar die vrijheid is sterk uitgehold de laatste jaren:  de pers is kort na 9/11 een tijd monddood gemaakt.  Monddood gemaakt op een ogenblik dat juist persvrijheid belangrijk is. Wat protestgeluiden  betreft is het tij de laatste maanden sterk aan het keren. Zelfs protestsongs zijn in (zie vorig logje).

 

Meer en meer verliest Bush de steun die hij probeert te houden door een retoriek van de angst met als slogan allen samen oorlog voeren tegen het terrorisme (belichaamd door de zgn. as van het Kwaad) Een retoriek gelijkwaardig aan  die van sommige islamitische fundamentalisten.

 

Onlangs nog in Rondas (elke zondag op Klara (vrt3) 12u) :  Hoe zal Blair herdacht worden in de geschiedenisboeken? Als het schoothondje dat achter Bush liep en samen een oorlog  begon in Irak om dat land zogezegd  te bevrijden maar omwille van die ‘vrijheid’ bouwde hij inussen zijn eigen land meer en meer tot politiestaat om….

 

 

Een nieuwe ‘Why we Fight’ (2005, director: Eugene Jarecki) is juist gemaakt en hier zie je de trailer: http://www.indybay.org/uploads/ganjasound_planet_trust.ram

 


Van een ander gevoel dan in 1945 gesproken....

00:21 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.