10-11-05

Darwin in of out?


 
 
 
 
 
 

Rond  het boek “On the Origin of Species” ( over de oorsprong der soorten) is de heibel al meer dan een eeuw bezig en al zijn de meeste wetenschapslui het grondig eens over zijn evolutietheorie (zeker wat het mechanisme betreft ) de creationisten willen er niet van weten en hun wishful thinking krijgt ondertussen nog steun van politiek uiterst rechts (Bush bvb… )

 

Hier  dat omstreden boek als pdf: http://members.lycos.co.uk/marybonney/PDFs/Origin_of_Spec...

 

 

Darwin krijgt steun vanuit de progressieve hoek in de VS en uiteraard van vele wetenschapslui die inzien (sedert de verlichting al…) dat godsdienst een andere plaats heeft dan in de wetenschap. Dit najaar opent in de VS  de grootste tentoonstelling ‘ever’ rond Darwin nl. in  het American Museum for Natural History.  Zo kondigen ze hun tentoonstelling aan:


Darwin – Coming Soon! The most in-depth exhibition ever mounted on Charles Darwin, the highly original thinker, botanist, geologist, and naturalist, and his theory of evolution opens on Saturday, November 19. On display will be live Galápagos tortoises and horned frogs from South America, along with actual fossil specimens collected by Darwin.

 

Wetenschap en godsdienst zijn geen contradictie maar religiositeit behandelt het transcendentale (de plaats van de mens in de kosmos, de vraag of er een God is, en de meeste ‘godsdiensten’ antwoorden daarop bevestigend., de meeste, het oorspronkelijk boeddhisme is wat dat betreft een uitzondering, het behandelt deze vraag niet).

 

Darwin heeft het niet over godsdienst.  Als de creationisten hun overtuiging willen bevestigd zien in de wetenschap, verkrachten ze die wetenschap, herleiden ze de wetenschap tot een illustratie van wat ze bevestigd willen zien, de wereld zoals we die zien dient dan om de glorie van God te tonen en zijn werk te bewonderen…. Alles wordt dan als een gewilde planning verklaard, zo krijg je geen diepgaand religieus doorzicht wel een spelletje waar men absoluut bewijzen vinden wil voor alle reeds vooraf  vastgelegde stellingen (de wetenschap zó verklaren dat het letterlijk overeenkomt met de bijbel) Dat is geen wetenschap, dat is geïllustreerd geloof zoals in de duisterste bladzijden in Middeleeuwen  (Galilei bvb).

 

Darwin vreesde voor zijn zienswijze. Lang bleef  On the Origin of Species in zijn lade thuis liggen. Tot Wallace bleek tot gelijkaardige conclusies te komen, wat Darwin uiteindelijk aanzette om toch de moed te hebben tot publiceren. Een zeer moedige daad in een wereld die zeer vijandig stond voor zijn zienswijze.

Nu nog zoals blijkt.

Het komen tot dezelfde bevindingen door verschillende wetenschappers is overigens een bevestiging van deze theorie. Over Darwin en Wallace schreef Bronowski een boeiend essay in zijn The Ascent of Man (nl. in het hoofdstuk ‘The ladder of Creation’, jammer genoeg niet te vinden op het net, wel in de bbc-shop:  hier. )

Volgende website handelt ook over die wedloop: http://www.update.uu.se/~fbendz/nogod/cd-aw.htm

 

  

Mooie site rond Darwin en Wallace en hun geschriften: http://www.origins.tv/darwin/darwin.htm

http://www.lucidcafe.com/library/96feb/darwin.html#resour...

Evolutionary classics:  http://www.zoo.uib.no/classics/

  

Over Bronowski’s meesterlijke serie:

 http://en.wikipedia.org/wiki/The_Ascent_of_Man

over Bronowski zelf:  http://www.drbronowski.com/

 

Wikipedia over creationisme: http://nl.wikipedia.org/wiki/Creationisme

 23:34 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

.. .. en de rol van Bush, en de poging om het intelligent design via het onderwijs (nog) beter voet aan wal te laten krijgen.
.. en dat ongeveer de helft van de Amerikanen geloven in de creatie-theorie..
.. werd dit trouwens niet een beetje stilgehouden, hier? Die indruk kreeg ik toen toch.

Gepost door: Evy | 11-11-05

De commentaren zijn gesloten.