09-11-05

Even terugkomen op de site cites2france....


 
 
 
 

Even terugkomen op een site, gisteren hier vermeld,  maar  misschien ietwat verloren binnen het breedvoerige logje.

De site  http://cites2france.skyblog.com/index.html. Er lijkt ondertussen iets met die site aan de hand. Tot gisteren las ik onder elke afgebeelde foto van een woonblok reacties vaak van mensen die juist in dat woonblok wonen. Boeiend, soms onbegrijpelijk want met veel afkortingen en incrowd uitdrukkingen…Vandaag zie ik daar niks meer van, ook geen vermelding van de veranderingen bovenaan de site…. Ik vermoed censuur van de Franse veiligheidsdiensten of autocensuur? Enigszins begrijpelijk want deze site was een uitstekend middel om netwerken te vormen, mensen in dezelfde buurt meer samen te brengen… Op dit ogenblik denk ik dat de overheid deze anarchistische tendens liever kwijt is, begrijpelijk overigens, vandaar even geen communicatiemogelijkheid.…

Uiteindelijk is deze site een rijkdom, de spreekbuis voor de banlieues. Mooi is de tekst rechts op de openingsbladzijde: 

Moi  j’ blogue pour les Noirs, les Arabes et les Blancs. Saches que je ne suis pas de ceux qu’effrait la différence. Ta couleur de peau pour moi  ne fait aucune différence. Toutes les banlieues se ressemblent alors j’voudrais  que toutes les banlieues se rassemblent !

En bovenaan staat nu ook : Appel au calme !

 

Vertaald:  Ik blog voor zwart, arabier en blank. Weet dat ik niet tot degenen behoor die angst hebben voor verschillen. Je huidskleur doet er bij mij niet toe. Alle randsteden lijken op mekaar vandaar dat ik wil dat alle randsteden zich verenigen.

 

Deze blogger cite2france heeft met deze site een prachtige plein voor communicatie opgebouwd en het is belangrijk dat de onvrede en onrust die in vele Franse ‘banlieues‘ heerst (en waarvan diezelfde randsteden ook in de eerste plaats het slachtoffer zijn) een politieke verwoording krijgt, dat men de problemen beluistert en verwoordt. Op dit ogenblik uit het ongenoegen zich nog te veel vanuit een pre-politiek bewustzijn. Er is nog niemand van binnenin die het ongenoegen verwoordt, er gebeuren wanordelijkheden, vernielingen met de daarop volgende repressie… Het is belangrijk signalen uit de banlieues ernstig te nemen, deze site levert uitstekend werk en ik hoop dan ook dat het weghalen van de reactiemogelijkheid  onderaan elke foto een tijdelijke maatregel is. Een democratische spreekbuis zoals deze, gegroeid vanuit het volk en groot geworden dank zij de inwoners van de banlieues die duizenden foto’s stuurden is nu al een zeer goede en waardevolle spreekbuis.

 

De intenties van deze blogger lijken me zuiver. Hij roept op tot kalmte, hitst niet op maar maakt van zijn blog een plaats van bezinning. Blogs geven een toegevoegde waarde aan het maatschappelijk debat. Zonder leiders, maar door de kracht van een medium dat  ideeën verspreidt, is het mogelijk de communicatie te bevorderen. Ideeën, politiek bewustzijn kan zo geleidelijk ontstaan. Belangrijk is en dat geldt zowel voor Frankrijk als voor België dat we zorgen dat iedereen kan horen tot deze maatschappij, dat je een plaats hebt, dat je gehoord wordt, dat je geen fantoom bent en je ook zo voelt.  Je muilbanden, monddood maken is een slechte oplossing, dan barsten de onlusten een volgende maal nog heviger los. Nee een sociaal netwerk uitbouwen waar mensen mekaar terug beter leren kennen (o.a. met blogs zoals cites2france bvb.), waar terug mogelijkheden zijn voor jobs, waar je een gezin kan stichten e.d.m., waar je je kan waarmaken, dat is de enige oplossing. Moeilijk  te verwezenlijken (en van lange duur), het ligt hier niet zomaar pasklaar….

 

Le Pen en andere rechtse  partijen garen laten spinnen door de situatie nog verder te laten verzieken om dan uitsluitend  repressief op te treden met avondklokken en groots machtsvertoon, roept slechts nieuwe weerstand op. Dat is in de kaart van extreem rechts spelen, het levert hen electoraal winst op, je ziet hen al lachen …

 

Een subsite van cites2france,  geeft een beeld van de onlusten van de laatste weken, een beeld van binnenuit.   http://cites2france.skyblog.com/1477.html

 

 Zoals steeds ook een schat aan informatie op Wikipedia: http://fr.wikipedia.org/wiki/Violences_urbaines_de_2005_e...


 
 
 


11:55 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Wat dààr allemaal gebeurt ... loop uit de hand ... :-(

Gepost door: klaverke | 09-11-05

De commentaren zijn gesloten.