31-10-05

Het is weer boekenbeurs.....

Over schrijven, schrijvers en lezers….

 

 

 

 

 

Mensen  hebben vaak  een onweerstaanbare drang ooit te publiceren en uitgevers hebben enigszins zelf schuld daaraan. Zij creëren elk jaar vooral rond  boekenweken een soort hype rond het gedrukte  boek. Drukwerk moet geld opleveren of ze kunnen hun industrie opdoeken.

Achter uitgeverijen anno 2005 zit niet zozeer de drang kwaliteit af te leveren als wel verkoopvoer te produceren dat geld opbrengt 

Tijdens boekenbeurzen vergapen  massa’s zich aan boekomslagen, zelfs zij die ooit amper een boek zien de rest van het jaar… In Vlaanderen is de boekenbeurs  een massagebeurtenis waar dan weer  de ‘intellectuele elite’ (wie rekent zich daartoe? ) zich  tegen afzet.  Het is altijd  en overal een kwestie van samentroepen en zich daar dan weer tegen afzetten… Zo  is dat bij het voetbal maar ook bij alle andere sociale fenomenen, zelfs bij de boekenbeurs…

 

Vele schrijvers  proberen  met een boekje op de boekenbeurs te verschijnen. Als je  daar dan nog kan signeren  heb je het helemaal gemaakt: je bent dan een  erkende schrijver… Een status evenwaardig aan elkeen die academie loopt en zich  een ‘kunstenaar noemt’..

So what?  Wat houdt dat in? Zoveel boeken liggen op de boekenbeurs  die je een jaar later bij De Slegte , in de  ramsj dus, kan vinden…

Dat feit weerhoudt je niet:  je hebt het gemaakt, je hebt een boek via de klassieke kanalen laten verschijnen.

 

Het hoeft eigenlijk zo niet meer te gebeuren. Anno 2005 kan iedereen publiceren en wel via het medium dat jij nu aan het consulteren bent. Iedereen kan bvb. een blog beginnen, toch ook een soort van publicatie. Volgens mij  eerlijk en heerlijk. Niemand verplicht je dit te lezen. Je vraagt er ook geen geld voor. Dit gaat om  het plezier van het schrijven, eenzelfde gevoel dus als bij de lezer waar het toch om het plezier van het lezen gaat. Kortom plezier in communicatie as such, en ook plezier in  dat wat je wetenswaardig vindt  door te kunnen geven.  

Is iets niet interessant dan wordt het niet gelezen, wordt het genegeerd!  Kan het eerlijker?

 

Hier wordt dan ook gepleit voor de afschaffing van elke vorm van copyright. Belangrijk is de uitwisseling van ideeën, en niet de uitwisseling van handelsverrichtingen!

Ik kan hier alleen voor mezelf spreken uiteraard. Neem alles gerust van doeterniettoe over. De persoon is niet belangrijk. Als hij iets zou zeggen wat belangrijk is dan verdient dat doorgezegd te worden en mag het niet geremd worden door copyright. Gelukkig kunnen alle werken tot 1923 zomaar geciteerd worden… alleen doodjammer dat dat niet voor latere werken kan. Eigenlijk schandalig, een rem op het denken. Knowledge must be free ! Kennis moet vrij zijn en beschikbaar voor allen.

 

Schrijvers om den brode zijn beklagenswaardig. Tenslotte  schrijven  ze niet uitsluitend omdat ze iets te vertellen hebben maar ook of juist omdat  ze zichzelf en hun  familie moeten onderhouden. Zulke schrijvers zijn te afhankelijk van de markt en doen vaak alles om in de media te komen. Vermits de media zelf ook van nieuws leven zijn ze op hun beurt dankbaar voor dit type van schrijver… Ze houden a.h.w. mekaar in stand.

 

Is dat literatuur? Alleszins niet voor langer dan een paar dagen. Of bloggen evenwaardig of minderwaardig is aan andere vormen van schrijven is een theoretische vraag,  doet er niet toe, belangrijk is communicatie, uitwisselen van ideeën en verder denken…in om het even welke vorm.  Het internet is een uitstekend middel om kennis met mekaar te verbinden. Copyright is ik-gericht  denken. In deze tijden moet  het internet dat louter ik-gericht denken overschrijden. Echt denken is niet ik-gericht, heeft plezier in het denken zelf. Het internet is een prima middel daarvoor en moet dan ook tenvolle daarvoor worden benut. Ongeremd.

 

De tijd dringt ….

 

 

 16:38 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

dit gaat niet alleen over schrijven,
denk ik

Gepost door: schilderia | 31-10-05

.. Voor mij is dit weer een draadje....
Nadenkstof.
Maar dat was dat de bedoeling.

Gepost door: evy | 31-10-05

De commentaren zijn gesloten.